TIA

Wat is een TIA? TIA staat voor Transient Ischemic Attack en het is in principe een kortdurende beroerte. Een TIA ontstaat door een verstopping van een bloedvat in de hersenen. Omdat het bloedvat tijdelijk wordt afgesloten, ontstaan er net als bij een hersenbloeding of -infarct uitvalsverschijnselen. Deze duren echter maar een paar minuten. In enkele gevallen duurt het langer, maar het is binnen 24 uur verdwenen.

TIA symptomen

Je kunt een TIA herkennen aan een aantal symptomen. Zo kan de persoon die een TIA heeft tijdelijk wartaal uitslaan, een scheef hangende mond hebben of de mogelijkheid verliezen om een bepaald ledemaat te bewegen. Deze verschijnselen zijn slechts van korte duur. Blijft de persoon echter last hebben van één of meer verschijnselen? Dan kan het goed zijn dat hij/zij geen TIA, maar een herseninfarct heeft gehad. TIA’s lijken niet ernstig, maar ze kunnen wel degelijk een voorbode zijn van een herseninfarct. Het is dus belangrijk om dit erg serieus te nemen.

Oorzaken van een TIA

Er zijn in principe twee oorzaken van een TIA. Dit zijn slagaderverkalking en hartritmestoornissen. Bij slagaderverkalking, ook wel atherosclerose genoemd, vernauwen de slagaders en daarmee ook de slagaders die de hersenen van bloed voorzien. Het gevaar van hartritmestoornissen is dat er bloedpropjes kunnen ontstaan, die kunnen doorschieten naar de hersenen. Om deze reden schrijft een cardioloog dikwijls antistollingsmiddelen voor bij sommige van deze ritmestoornissen.

Meer weten?

Naast een TIA zijn er meerdere soorten beroertes (ook wel CVA’s), zoals een hersenbloeding, een RIND (Reversible Ischemic Neurological Deficit) of een herseninfarct. Wanneer er blijvende schade ontstaat na een CVA, kan de behoefte aan (thuis)zorg groter worden. Zuster Jansen biedt verschillende soorten zorg voor mensen die door beperkingen niet langer in staat zijn om thuis volledig te functioneren. Voor een concreet zorgadvies neemt u contact op met Zuster Jansen, dan bepalen wij samen met u welke zorg u nodig heeft. Wilt u meer weten over de verschillende soorten beroertes? Kijk op onze ZorgKompas pagina’s over CVA, hersenbloeding of herseninfarct.

    Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
    Stel hieronder uw vraag:

    *

    *

    *

    *