Decubitus

Decubitus staat ook wel bekend als druknecrose of doorligwonden. Het zijn in principe wonden die ontstaan ten gevolge van druk-, schuif- of wrijfkrachten op het weefsel. Omdat er constant druk wordt uitgeoefend op dit weefsel, worden kleine bloedvaatjes dichtgedrukt waardoor het weefsel te weinig zuurstof krijgt. Hierdoor sterft dus eigenlijk de huid af. Verschillende delen van het lichaam zijn extra gevoelig voor decubitus, vooral de plaatsen waar het botweefsel aan de oppervlakte ligt. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld het stuitje, de schouderbladen, heupen of enkels.

Risico op decubitus

Er zijn een aantal situaties te noemen waarin een patiënt een verhoogd risico op decubitus heeft. Het woord doorligwonden zegt het voor een groot deel al: wonden van veel liggen. Dit betreft dan niet zomaar veel liggen, maar vooral liggen zonder bewegen of af en toe omdraaien. Toch zijn het niet alleen bedlegerige patiënten die last kunnen krijgen van decubitus, ook andere factoren kunnen meespelen. Een overzicht van de risicofactoren:

  • Bedlegerige patiënten die langdurig in dezelfde positie liggen en niet in staat zijn zelf van positie te veranderen
  • Rolstoelgebruikers die langdurig in dezelfde positie zitten
  • Mensen die last hebben van overgewicht of juist extreem mager zijn
  • Mensen met vochtproblemen (overmatig transpireren, incontinentie etc.)
  • Te vroeg geboren baby’s met een dunne, kwetsbare huid

Behandeling decubitus

Een aantal varianten van decubitus is goed te behandelen en zelfs te voorkomen. Doorligwonden van mensen die bedlegerig zijn, zijn bijvoorbeeld goed te voorkomen (en te genezen) door te zorgen dat zij minstens ééns per vier uur van lighouding veranderen. Verpleegsters in het ziekenhuis kunnen dit doen, maar wanneer de patiënt thuis verblijft kan thuiszorg hier een grote rol in spelen. Ook is er tegenwoordig een anti decubitus matras op de markt dat de druk op het lichaam reduceert. Dit kán een hulpmiddel zijn, maar is geen garantie voor het voorkomen of genezen van decubitus.

Zuster Jansen biedt zorg die hier perfect op aansluit. Zo bieden wij niet alleen nachtzorg, maar ook 12-uurs zorg en 24-uurs zorg. Bent u bedlegerig of is er iemand in uw directe omgeving die hier last van heeft, dan is ons zorgteam in te schakelen om de cliënt in de gaten te houden en op de juiste momenten om te draaien zodat doorligwonden geen kans meer krijgen. Vraag direct zorg aan en onze zorgcoördinator stelt samen met u een zorgplan op.

    Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
    Stel hieronder uw vraag:

    *

    *

    *

    *