Een beroerte komt vaak voor bij ouderen. Het is een verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Een beroerte wordt ook wel CVA genoemd. Dit staat voor Cerebro Vasculair Accident. Ongeveer eendere van de patiënten met een beroerte overlijdt aan de gevolgen ervan.
Beroerte symptomen
Hoe kunt u een beroerte herkennen? Om snel te kunnen ingrijpen is het belangrijk om te weten wat de beroerte symptomen zijn. U kunt het vaak herkennen aan het uitvallen of verdoven van een of meerdere lichaamsdelen. Zo kan er verlamming optreden in het gezicht, of aan andere onderdelen van het lichaam. Ook tintelingen, duizeligheid, warrig spreken en denken zijn beroerte symptomen. Bij het waarnemen van een van deze symptomen is het van belang om direct 112 te bellen.
Beroerte voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Deze uitdrukking geldt zeker ook voor een beroerte. Er zijn een paar dingen waarmee u rekening kunt houden om de kans op het krijgen van een beroerte te verlagen. Allereerst zijn er een aantal algemeen bekende zaken. Zo is overmatig drinken en roken slecht voor u. Het verhoogt de kans op een beroerte. Ook is het goed om de richtlijn van dertig minuten per dag bewegen aan te houden. Voor de rest is het van belang om regelmatig na te gaan wat uw bloeddruk is, uw cholesterol gehalte en uw hartslag. Het is goed om deze dingen ongeveer eens per jaar te laten controleren.
Herstel na een beroerte
Natuurlijk kunt u het krijgen van een beroerte niet uitsluiten. Als u een beroerte heeft gehad moet u revalideren. Dit kan, mits u toestemming heeft van uw arts, thuis. Tijdens de revalidatieperiode is rust een belangrijke factor. Thuiszorg kan dan een oplossing zijn. U kunt zich dan volledig richten op het herstelproces. Het is van belang om de kans op het krijgen van een herhalingsberoerte te verlagen. Zuster Jansen biedt u thuiszorg op maat. U kunt door heel Nederland terecht bij Zuster Jansen, ook voor spoedzorg.