Geneesmiddelenpaspoort

Uiteraard zorgt u dat uw spullen verzekerd zijn wanneer u op reis gaat. Uw eigen verzekering dekt vaak de kosten wel wanneer u een klein ongelukje overkomt, maar hoe zit het dan met uw medicijnen? Stel, er overkomt u iets in het buitenland en u bent alleen of niet in staat te vertellen welke medicijnen u gebruikt. Wat dan? Een handige tip daarvoor is het geneesmiddelenpaspoort. Wanneer u ziek bent of andersoortige medicatie gebruikt, wordt dit vermeld op het paspoort. Hierdoor kan de hulpverlener ter plaatse direct zijn welke medicijnen u gebruikt. Een geneesmiddelenpaspoort vraagt u aan bij de apotheek.

Wat staat er op het paspoort?

Wat staat er nu precies op een geneesmiddelen paspoort? Allereerst staan er algemene gegevens van u op, waaronder uw naam, geboortedatum en adres. Daarnaast uiteraard een overzicht van de medicatie die u gebruikt. Om het de hulpverleners in het buitenland gemakkelijk te maken wordt niet alleen de in Nederland gebruikte merknaam gebruikt, maar ook de naam van de werkzame stof. Deze is in alle landen hetzelfde en zal dus geen verwarring oproepen. Ook kan op een geneesmiddelen paspoort worden bijgehouden hoe veel medicijnen er zijn verstrekt, en wanneer. Dit kan essentiële informatie zijn wanneer een vreemde arts of apotheker een beslissing moet nemen over te geven medicatie.

Verstandig op reis

Mocht u medicijnen gebruiken die onder de opiumwet vallen, dan is er (wanneer u op reis gaat) bij de douane een speciale verklaring nodig van een arts. Ook wanneer u reist met injectiespuiten kan een dergelijke verklaring nuttig zijn. Door steeds naar dezelfde apotheek te gaan, waarborgt u de kwaliteit van uw geneesmiddelenpaspoort en loopt u minder risico op ongewenste situaties in het buitenland. Als u vanwege omstandigheden een keer naar een andere apotheek moet, zorg dan dat ook deze medicijnen opgenomen worden in het paspoort en in de computer van uw eigen aptheek. Een geneesmiddelenpaspoort aanvragen is gratis.

    Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
    Stel hieronder uw vraag:

    *

    *

    *

    *