Online zorg

Ouderen krijgen tegenwoordig steeds meer zorg van een thuiszorgorganisatie op afstand. Ook een bezoekje aan de huisarts hoeft in de meeste gevallen niet meer door de komst van online zorg.

Online zorg, ook wel genaamd beeldzorg, houdt in dat u zorg van een afstand krijgt via uw tablet, computer of smartphone. Veel thuiszorgorganisaties werken met online zorg, omdat dit een makkelijke manier is om patiënten in de gaten te houden. In de meeste gevallen kunt u via uw zorginstelling een tablet in bruikleen nemen. Wanneer u niet weet hoe u een tablet moet gebruiken, kunt u een les krijgen in het gebruiken van een tablet. U kunt bij uw eigen thuiszorgorganisatie informeren over de mogelijkheden van online zorg.

Beeldbellen

Beeldbellen kunt u doen via uw tablet, computer of smartphone. Het is hetzelfde als telefoneren maar dan met beeld erbij. U kunt dit doen door middel van een programma, zoals Facetime, WhatsApp of Skype. Door te beeldbellen kunt u makkelijk contact houden met de mensen om u heen, zoals uw mantelzorger, de wijkverpleegkundige, familieleden of andere mensen in de buurt. Beeldbellen kan ook gebruikt worden voor een gesprek met uw huisarts wanneer u te ziek bent om naar buiten te gaan.

Ondersteuning van verpleegkundige

Een verpleegkundige kan u ondersteuning bieden via beeldzorg. Dit kan bijvoorbeeld voor de inname van uw medicijnen of insuline. Door middel van beeldbellen kan de verpleegkundige meekijken of u de juiste medicijnen pakt en of u de juiste hoeveelheden insuline heeft. Als dit fout gaat, kan de verpleegkundige direct ingrijpen door u aan te spreken. Zelfs een stoma kan digitaal gecontroleerd worden evenals een glucosemeter wanneer u diabetes heeft. Door de meter voor de camera te houden kan de verpleegkundige met u meekijken en makkelijk de waarde aflezen. Ook voor mantelzorgers is beeldzorg een grote uitkomst. Verpleegkundigen kunnen nu ook met mantelzorgers meekijken om te controleren of zij zaken goed uitvoeren, zoals het geven van insuline.

Privacy

Met behulp van camera’s, beeldschermen, valdetectoren en sensoren is het technisch gezien mogelijk om iemand 24 uur per dag in de gaten te houden. Maar mag dat wel? Is deze informatie wel goed beveiligd of kan niemand dit zien? Dankzij de privacywet voor professionele organisaties wordt dit allemaal goed geregeld. Deze privacywet geldt alleen voor mantelzorgers niet. Met goedkeuring van u kunt u uw mantelzorger toestemming geven om u in de gaten te houden door middel van een camera. Dit doet een mantelzorger om u een zo veilig mogelijk gevoel te geven wanneer zij zelf thuis zijn en dus niet bij u in de buurt zijn.

Belangrijke tips

  • Via uw thuiszorgorganisatie kunt u een tablet huren met de daarop gewenste beeldbel app, zoals: Skype of FaceTime.
  • Wanneer u een indicatie heeft voor thuiszorg, moet u vooralsnog een vergoeding betalen aan uw zorgorganisatie. Ook ontvangt u het computerprogramma voor beeldbellen dan gratis van uw zorgorganisatie. Wanneer u geen indicatie heeft moet u een maandelijkse vergoeding van €25,- betalen.
  • Voor beeldbellen heeft u een internetaansluiting nodig. Hiervoor hoeft u geen duur abonnement voor af te sluiten.
  • Zorgorganisaties gebruiken in veel gevallen makkelijke beeldbelprogramma’s. Dit zijn programma’s die het gebruik makkelijker maken voor ouderen.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

    Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
    Stel hieronder uw vraag:

    *

    *

    *

    *