Zorgrobots zijn bijna niet meer weg te denken uit de zorg. Veel eenvoudige taken worden door zorgrobots overgenomen, zodat artsen meer tijd hebben voor andere zaken. Op internet zijn veel filmpjes te zien met robots en ouderen. Zo is er bijvoorbeeld een oudere vrouw die een robotzeehond aan het aaien, knuffelen en troosten is. Of een oudere vrouw die televisie aan het kijken is samen met haar robot. De robots worden belangrijk en dat is overal aan te merken.
Zorgtaken van een robot
Er zijn verschillende robots ontworpen met de overeenkomst dat zij ervoor moeten zorgen dat de ouderen van tegenwoordig goede zorg ontvangen, nu en in de toekomst. De vergrijzing is sterk toegenomen de laatste jaren, vandaar dat het erg belangrijk is dat de zorgrobots ontwikkeld zijn. Er wordt op het moment veel geld geïnvesteerd in de robots, zodat zij op een dag ook meer taken van bijvoorbeeld mantelzorgers en verpleegkundigen kunnen overnemen. Naast het uitvoeren van mantelzorgtaken brengen de robots ook nog eens gezelligheid in huis.
Bekende robots
In de zorg kennen we een aantal robots waaronder robot PaPeRo, Paro de zeehond en robot Pepper. Robot PaPeRo kan bijna alles; hij kan de krant voorlezen, zingen, dansen, praten, spelletjes spelen en over het weer vertellen. PaPeRo houdt daarnaast de familieleden van de dementerende goed op de hoogte. Paro de zeehond is een zeer bekende robot in de zorg. Het is een schattige knuffel robot die veel terug te vinden is bij dementerende mensen. Paro maakt zijn baas rustig en aandachtig. Ten slotte hebben we robot Pepper. Pepper doet andere dingen, zoals het geven van medicijnen en het controleren of deze zijn ingenomen. Daarnaast maakt Pepper zijn baas wakker en stimuleert om uit bed te komen. Wanneer zijn baas een poosje stil is, knoopt hij een gesprekje aan over bijvoorbeeld familieleden of stelt hij voor om iets te ondernemen, zoals het bellen van de kinderen.
Een hulpmiddel, geen oplossing
Robots hebben, anders dan mensen, geen emoties. Doordat zij geen emoties hebben kan het contact kil overkomen. Robots moeten niet gezien worden als een oplossing voor een probleem, maar als een goed hulpmiddel. Ze herinneren hun baas aan het innemen van medicijnen, helpen met opstaan, lezen de krant voor en informeren de familieleden en de huisarts. Een Nederlands bedrijf is op dit moment bezig met robot LEA. LEA is een robot ingebouwd in een rollator. Zodra ze geroepen wordt, helpt ze bij het opstaan en herinnert ze aan de medicatie. Daarnaast legt ze contact met zorgverleners en familieleden.
Nog niet zelfstandig
Een groot gedeelte in de zorg wordt al overgenomen door robots. Hoeveel dit over vijf jaar zal zijn is moeilijk te zeggen. Randall van Poelvoorde is expert op gebied van onder andere robotica en is een gastdocent aan de Nijenrode Business Universiteit. Volgens Randall van Poelvoorde is er “nog geen enkele zorgrobot die zelfstandig kan werken. Ja, technologie wordt steeds belangrijker, ook in de zorg voor ouderen.” Of de robot in 2023 een derde van de eenvoudige thuiszorg taken heeft overgenomen, betwijfeld Randall van Poelvoorde.
Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen