Heeft u een persoonsgebonden budget (pgb) en heeft u afspraken gemaakt met een zorgverlener? Dan is het belangrijk om deze afspraken overzichtelijk bij elkaar te houden. Zo weet u altijd wat u heeft afgesproken en ontstaan er geen onduidelijkheden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het uurtarief, werkafspraken en extra diensten. Een zorgovereenkomst biedt hiervoor de oplossing. Dit is een overeenkomst tussen zorgverlener en zorgvrager. Er zijn modelovereenkomsten die u kunt gebruiken voor uw eigen overeenkomst. Op die manier bent u zeker dat er niks mist in de overeenkomst en houdt u alles overzichtelijk.
Zorgovereenkomst afsluiten
Als u nog geen zorgovereenkomst heeft afgesloten, is het raadzaam om dit zo snel mogelijk toch te doen. Via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kunt u een modelovereenkomst als PDF-bestand downloaden. Per zorgverlener zijn andere overeenkomsten. Zo is er een zorgovereenkomst met een zorginstelling, een arbeidsovereenkomst, een overeenkomst met een freelancer en met een partner of familielid. U kunt het formulier direct digitaal invullen, maar het kan ook worden uitgeprint en worden opgeschreven. Wat u zelf het prettigst vindt.
Wijzigingen doorgeven
Als er iets verandert tussen u en de zorgverlener, kan dit worden aangegeven in een wijzigingsformulier. Het is raadzaam om dit formulier te bewaren bij de originele zorgovereenkomst. Het is van belang dat beide partijen het wijzigingsformulier ook ondertekenen. U kunt ook het wijzigingsformulier downloaden via het SVB. Als u een persoonsgebonden budget (pgb) heeft, is het belangrijk dat de zorgovereenkomst altijd recent is.
Zorgovereenkomst in de thuiszorg
Als u een persoonsgebonden budget heeft en voor thuiszorg heeft gekozen, is ook een zorgovereenkomst tussen u en de zorgverlener nodig. Op die manier kunt u werkzaamheden en kosten volledig vastleggen zodat uw pgb goed wordt beheerd. Als u vragen heeft over de zorgovereenkomst, kunt u contact opnemen met het SVB. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.