Hart- en vaatziekten: voeding

Hart- en vaatziekten: het is een verzamelnaam voor allerlei aandoeningen in het hart- en vaatstelsel. Een deel van de aandoeningen is aangeboren, maar er zijn ook hart- en vaatziekten die ontstaan door een ongezonde leefstijl. Leeftijd, diabetes, roken, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, weinig beweging, ongezonde voeding en erfelijkheid kunnen oorzaken zijn van hart- en vaatziekten. Het is vanzelfsprekend dat aangeboren aandoeningen zelden tot niet te voorkomen zijn door simpelweg gezond te eten en veel te bewegen. Toch kan bij bepaalde hart- en vaatziekten voeding een oplossing zijn. Dat wil zeggen dat u uw eetpatroon kunt aanpassen om zo bepaalde aandoeningen te voorkomen. Wij vertellen u daar graag iets meer over.

Algemeen dieet bij hart- en vaatziekten

In de meeste gevallen geldt bij voeding tegen hart- en vaatziekten: probeer gezond en gevarieerd te eten, kies regelmatig voor volkoren graanproducten, matig met alcohol, vervang vlees af en toe eens door vis, noten of vegetarische producten en alle andere belangrijke adviezen uit de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Er wordt echter in veel gevallen een direct verband gelegd tussen zout en hart- en vaatziekten. Dit komt vooral omdat een teveel aan zout kan bijdragen aan een hoge bloeddruk, en deze weer het risico vergroot op hart- en vaatziekten. In de alinea hieronder bespreken we een onderzoek dat recentelijk is gepubliceerd over dit onderwerp.

Zout in voeding bij hart- en vaatziekten?

Uit recent onderzoek dat onlangs is gepubliceerd, blijkt dat ook het nuttigen van te weinig zout de kans op hart- en vaatziekten kan verhogen. Wetenschappers in Canada volgden voor dit onderzoek 133.000 mensen gedurende een periode tussen de drie en vijf jaar. Daarbij werd de relatie tussen de inname van natriumzout en hart- en vaatziekten met elkaar vergeleken. In het onderzoek werd onderscheid gemaakt tussen mensen met hoge bloeddruk en mensen met een normale bloeddruk. Bij mensen met een normale bloeddruk nam een grote hoeveelheid natrium (in de praktijk: zout) geen extra risico’s met zich mee, maar wanneer zij te weinig natrium binnenkregen nam ook voor hen het risico op hart- en vaatziekten toe. Kortom: alleen mensen met een hoge bloeddruk zouden volgens het onderzoek moeten minderen met natrium. Personen met een normale bloeddruk moeten niet te veel, maar ook niet te weinig binnenkrijgen.

Wilt u meer weten over een gezond eetpatroon bij uw specifieke omstandigheden? Dan adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts of een diëtist. In de Leefwijzer van Zuster Jansen vindt u meer informatie over gezondheid van ouderen in de breedste zin van het woord.

Onderwerpen