Thuiszorg bij Alzheimer
De ziekte van Alzheimer is een ernstige vorm van dementie die niet alleen uw leven, maar ook dat van uw naasten sterk beïnvloed. Het is verstandig om tijdig de juiste zorg te regelen, zodat u zeker weet dat u zo lang mogelijk thuis kunt blijven wonen. Het zou zonde zijn als u ongewenst naar een zorginstelling moet verhuizen, wanneer het voor familieleden moeilijk wordt om u te bieden wat u nodig heeft. Om ervan verzekerd te zijn dat de juiste zorg dan voor u klaarstaat, neemt u contact op met Zuster Jansen. Onze thuiszorg bij Alzheimer kan opname in een verpleeghuis namelijk voorkomen.
Persoonlijke zorg, afgestemd op uw behoeften
Niet alleen bent u zelf in goede handen en creëren wij rust en veiligheid in een soms chaotische situatie, maar ook nemen we zorg uit handen van eventuele naasten. Kinderen, partners of andere mantelzorgers hoeven geen zware zorgtaak meer op zich te nemen en hoeven zich alleen nog maar te concentreren op het contact met u en met elkaar.
Onze zorgverleners hebben affiniteit met uw situatie en weten als geen ander hoe Alzheimer zich als ziekte ontwikkelt. We bieden onze zorgverlening continu aan op uw persoonlijke omstandigheden, zodat we u blijven bieden wat u nodig heeft. Dat doen wij uiteraard geheel in overleg met uw eventuele partner, kinderen en behandelend arts.
De 24-uurs zorg thuis of 24-uurs verpleging van Zuster Jansen kan een enorme uitkomst bieden bij de ziekte van Alzheimer.
Informatie aanvragen
Vertrouwde gezichten over de vloer
Bij Zuster Jansen begrijpen we dat niet alleen de vertrouwde omgeving, maar ook vertrouwde gezichten erg belangrijk zijn voor iemand die lijdt aan Alzheimer. Mede daarom werken we altijd met kleine, vaste zorgteams. Het zijn steeds dezelfde zorgverleners die bij u over de vloer komen om u te verzorgen. De band die hierdoor ontstaat, ook met familie, zorgt voor optimale communicatie en een hechte samenwerking als het gaat om de zorg voor u. Thuiszorg bij Alzheimer omvat verschillende taken en activiteiten. Natuurlijk staan we niet alleen klaar met verzorging en verpleging, maar we brengen ook de dag met u door zoals u dat wenst. Samen activiteiten ondernemen, een wandeling maken, fotoboeken doorbladeren en geheugenoefeningen doen: het kan allemaal deel uitmaken van het dagelijkse programma.
Tips voor leven met dementie
In het blog van Zuster Jansen vertellen we u graag meer over wat de ziekte van Alzheimer (of een andere vorm van dementie) met iemand kan doen. U kunt zich met deze verhalen en tips wellicht beter voorbereiden op wat er komen gaat, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. In de blogartikelen vind u dikwijls handige tips, die niet alleen u maar bijvoorbeeld ook uw verzorgers zouden kunnen helpen. Hieronder geven we zes belangrijke tips voor mensen die lijden aan dementie.
Tip 1: gun uzelf tijd om te wennen
Neem de tijd. Dementie is een groot, moeilijk en vaag iets. Niet iedereen krijgt dezelfde symptomen, en dementie houdt zeker niet in dat u direct niets meer kunt ondernemen. Laat u goed informeren en bespreek met uw familie wat de diagnose met u doet, en wat uw wensen zijn. Geniet van de leuke dingen, en laat uw diagnose niet allesbepalend zijn voor uw huidige dagelijkse leven. Dit is misschien wat makkelijk gezegd. Wij ervaren dan ook dat steun van familie en/of professionele verzorgers hier goed bij kan helpen.
Tip 2: houd uw hersenen fit
Hoe langer u actief blijft (zowel lichamelijk als met uw hersenen, bijvoorbeeld in de vorm van geheugentraining), hoe trager de dementie over het algemeen zal verlopen. Blijf dus sporten en bewegen, en blijf uw hersenen uitdagen. Wanneer u gericht op zoek wil gaan naar projecten voor mensen die lijden aan dementie, kunt u onder andere kijken op DemenTalent.nl.
Tip 3: blijf in gesprek met de mensen om u heen
Het praten over dementie maakt het niet alleen voor u, maar ook voor uw geliefden makkelijker om met de situatie om te gaan. Ook als u niet gewend bent om te praten over uw gevoelens, kan het verstandig zijn om in ieder geval uw familie op de hoogte te houden. Op die manier is er zo min mogelijk sprake van spanning of een ongemakkelijk gevoel.
Tip 4: praat met lotgenoten
Het kan heel prettig zijn en troost bieden om te praten met andere mensen die lijden aan dementie. U kunt hiervoor bijvoorbeeld lid worden van (het forum van) Alzheimer Nederland, of u aansluiten bij een gespreksgroep. Op deze manier weet u beter wat u mogelijk te wachten staat, en waar u rekening mee moet houden.
Tip 5: onderzoek wat u wilt en maak dit kenbaar
Geef in uw omgeving duidelijk aan wat uw wensen zijn, voor zowel nu als in de toekomst. Regel de belangrijke dingen zo lang mogelijk nog zelf, en onderzoek ook wat u graag zou willen als er een moment komt waarop u zorg nodig heeft. Wilt u bijvoorbeeld zo lang mogelijk thuis blijven wonen? Beslis dan welke opties het beste bij u passen. U kunt bijvoorbeeld alvast in gesprek gaan met Zuster Jansen, om informatie in te winnen en te bepalen of we u mogelijk kunnen helpen in de toekomst.
Tip 6: wat moet u regelen?
Als u te maken krijgt met dementie, is het verstandig om een aantal dingen vast te leggen. Het wordt dan makkelijker en duidelijker voor mensen die later eventueel iets van u over moeten nemen, of zelfs beslissingen moeten nemen. Zaken die u direct kunt regelen zijn bijvoorbeeld:
- Een overzichtelijke administratie (documenten, verzekeringen, bankzaken, etc.)
- Belangrijke documenten via de notaris: testament, wilsbeschikking, volmachten, etc.
- Uw wensen voor uw uitvaart
Voor een uitgebreid overzicht van wat u allemaal moet/kunt regelen, kunt u onder andere terecht op de website van Alzheimer Nederland.
Vraag gerust naar de mogelijkheden
Thuiszorg bij Alzheimer wordt voornamelijk verleend in de vorm van 24-uurs zorg. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen andere mogelijkheden zijn. Wij leveren particuliere thuiszorg en kunnen ook 5-uurs zorg, 12-uurs zorg of nachtzorg bieden, als aanvulling op reguliere thuiszorg of mantelzorg. Zuster Jansen is specialist in zorg op maat. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te starten met een lichte, ‘korte’ vorm van zorg in de vroege stadia van Alzheimer, en het aanbod gaandeweg af te stemmen op de ontwikkelingen die u doormaakt. Bespreek gerust met ons de mogelijkheden voor u een beslissing neemt. We kunnen u ook voorzien van referenties, die wellicht meer inzicht geven in hoe thuiszorg bij Alzheimer ‘in het echt’ vorm krijgt.
Verpleging bij Alzheimer
De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Van alle mensen die lijden aan dementie, heeft ruim 60 procent de ziekte van Alzheimer. Hierbij gaan bepaalde niet-aangeboren functies van het verstand voorgoed verloren. Dit kan ervoor zorgen dat iemand nauwelijks meer kan functioneren in het dagelijkse leven en in de maatschappij. Omdat Alzheimer zo ernstig is en bij iedereen een ander verloop heeft, is zorg op maat een vereiste. Zuster Jansen biedt verpleging bij de ziekte van Alzheimer, waarbij precies gekeken wordt naar uw persoonlijke wensen en behoeften. Is de diagnose Alzheimer bij u (of uw partner) gesteld en wilt u ervan verzekerd zijn dat de juiste zorg beschikbaar is op het juiste moment? Lees dan verder.
Intensieve 24-uurs zorg in uw eigen omgeving
Patiënten met de ziekte van Alzheimer voelen zich over het algemeen het meest prettig in hun eigen vertrouwde huiselijke omgeving. Voor de familieleden kan dit (op den duur) echter een zware belasting vormen. Thuiszorg of thuisverpleging van Zuster Jansen kan dan een oplossing zijn. U krijgt dan intensieve 24-uurs zorg en privé verpleging, al vanaf vier dagen per week. Eventuele mantelzorgers en familieleden kunnen dan tot rust komen, terwijl u begeleid en ondersteund wordt door professionele zorgverleners. Zuster Jansen heeft al in veel gevallen kunnen realiseren dat verblijf in een zorginstelling werd uitgesteld of zelfs voorkomen.
Informatie aanvragen
Begrip voor wat u nodig heeft
Omgaan met dementie vereist geduld, aandacht en begrip. Deze eigenschappen zijn essentieel bij het verzorgen van iemand die lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Onze zorgverleners weten wat ze kunnen verwachten bij deze vorm van dementie, en kunnen als geen ander inschatten wat in uw persoonlijke situatie nodig is om rust en continuïteit te waarborgen. Ook aspecten als voeding worden daar natuurlijk in meegenomen: het is algemeen bekend dat een slechte lichamelijke conditie een negatieve invloed heeft op het functioneren van de hersenen. Afhankelijk van uw omstandigheden, uw karakter en uw voorkeuren/interesses wordt bepaald hoe onze zorg het beste kan worden ingezet: heeft u begeleiding gedurende de dag nodig en zoekt u meer structuur, is buiten zijn voor u heel belangrijk, bladert u graag door fotoboeken of wilt u graag samen een andere activiteit ondernemen? Als dit soort activiteiten gewenst en mogelijk zijn, maken we daar natuurlijk ruimte voor.
Bent u mantelzorger van iemand met dementie, of komt u dagelijks in contact met iemand die lijdt aan de ziekte van Alzheimer? Lees dan ook onze gratis whitepaper, waarin antwoord wordt gegeven op belangrijke vragen rondom dementie.
Hoe regelt u verpleging bij Alzheimer?
Voor verpleging bij de ziekte van Alzheimer heeft u over het algemeen een indicatie nodig van het CIZ. De hulp van Zuster Jansen is echter ook in te schakelen wanneer u geen (of onvoldoende) indicatie heeft voor de zorg die u wenst te krijgen. Heeft u wél een indicatie, dan kunt u in aanmerking komen voor een persoonsgebonden budget. Hiermee vangt u een deel op van de kosten die particuliere thuiszorg met zich meebrengt. In veel gevallen werken we samen met een casemanager dementie, die de cliënten naar ons doorverwijst zodat zij de juiste begeleiding en verzorging kunnen ontvangen.
Voor zorg op maat bij de ziekte van Alzheimer neemt u contact op met Zuster Jansen. Wij zijn in heel Nederland werkzaam en kunnen bovendien op korte termijn al voor u klaarstaan.
U bereikt onze zorgcoördinator telefonisch via 020-6366837, of online via ons contactformulier.
&nbs