PGB wordt trekkingsrecht
De zorg veranderd, het hele Nederlandse zorgstelsel is veranderd. Eén van deze veranderingen is de komst van het trekkingsrecht, die gaat gelden voor het nieuwe Persoonsgebonden Budget. Zuster Jansen geeft u antwoord op vragen over dit trekkingsrecht, waar kunt u op rekenen en wat gaat er voor u veranderen?
Wat is het trekkingsrecht?
Het trekkingsrecht is niets anders dan een verandering van de uitbetaling van het PGB. Wanneer u nu een Persoonsgebonden Budget ontvangt, ontvangt u dit budget rechtstreeks op uw rekening. Van dit budget betaalt u uw zorgverlener of zorginstelling om de zorg te ontvangen die u nodig heeft. Met de komst van het trekkingsrecht neemt de Sociale Verzekeringsbank deze rol van u over. Het doel hiervan is om misbruik van het PGB door zorgverleners tegen te gaan.
Welke rol krijgt de Sociale Verzekeringsbank?
Met het trekkingsrecht krijgt de Sociale Verzekeringsbank de rol van budgetbeheerder. De SVB gaat uw PGB beheren. Uw PGB komt dan ook op de rekening te staan van de Sociale Verzekeringsbank, die vervolgens de uitbetalingen regelt aan zorgverleners. Betalingen aan zorgverleners en zorginstellingen worden nu eerst gecontroleerd door de SVB. U komt hierdoor niet meer voor vervelende verrassingen te staan.
Wanneer krijg ik te maken met het trekkingsrecht?
U krijgt te maken met het trekkingsrecht wanneer u op dit moment een Persoonsgebonden Budget ontvangt of in de toekomst een PGB aanvraagt. Wanneer u een PGB krijgt van uw gemeente of zorgkantoor krijgt u te maken met het trekkingsrecht.
Wat is mijn rol in het trekkingsrecht?
U behoudt zelf de regie over uw PGB. Dit betekent dat u de Sociale Verzekeringsbank de opdracht geeft om uw zorgverleners te betalen. De SVB regelt vervolgens deze uitbetaling, mits de zorgovereenkomst tussen u en de zorgverlener helemaal in orde is. Deze zorgovereenkomst dient u met het trekkingsrecht nog wel zelf af te sluiten. Om de SVB opdracht te geven tot uitbetaling kunt u op verschillende manieren een declaratie indienen. Daarnaast ontvangt u iedere maand een overzicht van uw budget.
Hoe sluit ik zelf een zorgovereenkomst af?
Het trekkingsrecht geeft u de vrijheid om met uw PGB uw eigen zorgverlener te kiezen. Dit kan een familielid zijn of iemand uit uw omgeving, maar u kunt ook kiezen voor zorg in een zorginstelling of zorg vanuit de particuliere thuiszorg. U dient vervolgens zelf een zorgovereenkomst af te sluiten met de door u gekozen zorgverlener of zorginstelling. In deze overeenkomst staat vast welke zorg u ontvangt, hoeveel zorg u ontvangt en hoeveel u daarvoor betaalt. Zowel uw zorgverlener als uzelf dienen de overeenkomst te ondertekenen. Voor een geldende zorgovereenkomst geldt de voorwaarde dat de zorg van goede kwaliteit is. Particuliere thuiszorg biedt u deze zekerheid.
Waarom kiezen voor particuliere thuiszorg?
Met het ontvangen van een PGB kunt u ook een zorgovereenkomst afsluiten met een particuliere thuiszorgorganisatie. Kiezen voor particuliere thuiszorg heeft een aantal voordelen:
- U ontvangt passende zorg van uitstekende kwaliteit
- De zorg wordt volledig afgestemd op uw wensen en behoeften
- Op iedere zorgvraag is een oplossing
- U kunt kiezen uit diverse soorten zorg bij u thuis
Vaak is het wenselijk om thuis te blijven wonen, in uw eigen vertrouwde omgeving. Met de juiste zorg kunt u een opname in een zorginstelling uitstellen of voorkomen. Zuster Jansen biedt u een aantal opties om invulling te geven aan de zorg die u ontvangt. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor 12-uurs zorg,24-uurs zorg,nachtzorg of zorg bij de ziekte van Alzheimer. De zorg wordt vervolgens volledig afgestemd op uw persoonlijke wensen en behoeften. Neem contact op met Zuster Jansen voor meer informatie over onze uitstekende zorgverlening.
De informatie over het trekkingsrecht uit dit artikel is gebaseerd op de rol van de Sociale Verzekeringsbank.