Afgelopen vrijdag vond er een jubileumfeest plaats voor de Creatieve Club van het Apeldoornse Rode Kruis aan de Schuttersweg in Apeldoorn. De club bestaat namelijk 40 jaar en organiseerde dus een feestelijke high-tea. Echter, er zit wel een zwart randje om het feest, want de club zal aan het einde van het jaar worden opgeheven. Het was dus een middag van uitersten; enerzijds vierden de leden en vrijwilligers het veertigjarig bestaan, anderzijds was er treurnis omdat het einde in zicht is.
Creatieve Club Apeldoornse Rode Kruis
Om het jubileumfeest te laten slagen is ervoor gekozen om de “verjaardag” en het afscheid op verschillende momenten te laten plaatsvinden. Over twee weken zal het afscheid plaatsvinden. En dan zullen er tranen vloeien. “Zeker bij mij”, aldus Louise de Vries. De Vries is al bijna vijf decennia lang vrijwilliger voor het Rode Kruis. De 80-jarige Apeldoornster is in 1972 begonnen in de welfare; “We gingen thuis, bij mensen die bedlegerig waren, handwerken. Pas sinds 1979 gebeurt dat op deze plek en in groepsverband.”
De club werd opgericht door zes mannen; “Het idee was dat hun vrouwen dan ook een middagje rust hadden”, zo stelt Dinie Kranen. Kranen is een collega vrijwilliger van maar liefst 92 jaar oud. “In 1980 is er een aparte vrouwenclub ontstaan. Toen we een jaar later met beide groepen samen kerststukjes gingen maken, zei een van de mannen: ‘Het is zo gezellig met die dames. Kunnen ze niet vaker komen?’ Toen zijn we samengegaan.”
25-jarig jubileum
De club is dus begonnen met een zestal mannen en bestaat nu, 40 jaar later, enkel nog uit vrouwen. Vijftien om precies te zijn; acht vrijwilligers en zeven deelnemers. Bij het 25-jarig jubileum waren er in totaal 25 betrokkenen (vijf vrijwilligers en twintig deelnemers). “Toen hebben we een deelnamestop ingelast. Omdat bekend was dat we moesten stoppen, hebben we de laatste jaren ook geen deelnemers meer aangenomen. De oudste is nu 95, de jongste 55”, aldus de Vries.
Wat de Creatieve Club al veertig jaar lang succesvol maakt? Het sociale component. Er wordt gebreid, geborduurd, maar bovenal veel gekletst. “De mensen komen ook altijd allemaal. Als ze naar de dokter of tandarts moeten, zorgen ze ervoor dat de afspraak in ieder geval niet op vrijdag is. Het is echt een hechte groep. Vooral die saamhorigheid ga ik heel erg missen”, zo stelt mevrouw de Vries.
Auteur; redactie Zuster Jansen