Ieder jaar wordt de James Dyson Award uitgereikt. Deze internationale designprijs heeft als doel om jonge ontwerpers te enthousiasmeren met een opdracht, waarbij ze een probleem moeten oplossen. Dit jaar ging de James Dyson Award naar een aantal studenten van de TU Delft. En terecht, want zij ontwierpen de Excelscope.
De studenten verwachten dat de Excelscope een ontwikkeling is die het mogelijk maakt om accurate malaria diagnoses beschikbaar te maken in ontwikkelingslanden. Het samengestelde apparaat bestaat uit de camera van een smartphone, een optische lens, een 3D-printer en een slim algoritme. De Excelscope biedt de mogelijkheid om, geautomatiseerd, patiënten te behandelen. En dat scheelt tijd en geld, want er hoeven geen dure microscopen en/of professionals aan de pas te komen.
Handmatige microscopie is tijdrovend, duur en vraagt om speciale expertise en training. Toch wordt er in de huidige methoden veel gebruik gemaakt van handmatige microscopie. Ook zijn er snelle diagnostische tests ter beschikking, maar uit onderzoek blijkt dat deze erg onbetrouwbaar zijn.
De studenten van de TU Delft ontwikkelde om die reden een betaalbare microscoop. Zij “hackten” een goedkope smartphone met een speciale lens, waardoor deze nu als microscoop te gebruiken is. Daarnaast automatiseerde het team van studenten de analyse van een bloedmonster, door gebruik te maken van een 3D geprinte Excelscope.
Het is de studenten hiermee gelukt om een oplossing te ontwikkelen die betrouwbaarder, nauwkeuriger, goedkoper, tijdrovender en toegankelijker is. Daarbij neemt de Excelscope de werkdruk bij de medische staf in overvolle ziekenhuizen af. Iets waar veel behoefte aan is in ontwikkelingslanden.
Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen