Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

4 tips om uw gebit gezond te houden op hogere leeftijd

dinsdag 15 oktober 2024, Tijd 15:34 uur

Tandzorg blijft ons hele leven belangrijk. Dus ook als we ouder worden. Maar wat is de juiste tandzorg voor ouderen? Waar moet u extra op letten om gebitsproblemen te voorkomen of verzorgen? We geven u 4 tips.

1. Blijf de tandarts bezoeken

Hoe ouder u wordt, hoe meer er verandert in uw mond. Om maar een paar dingen te noemen:

  • Uw tandglazuur kan verdunnen (dit merkt u aan hogere gevoeligheid en hoger risico op tandbederf)
  • Uw tandvlees en kaakbotstructuur kunnen verminderen (uw tanden kunnen los gaan zitten, tot verlies aan toe)
  • U kunt last krijgen van andere mondproblemen als zweren, ontstekingen en droogheid

Hoe eerder bovenstaande problemen vastgesteld worden, hoe beter ze behandeld kunnen worden. Blijf daarom regelmatig de tandarts bezoeken voor controle.

Natuurlijk is het tussen die controles door heel belangrijk dat u goed blijft zorgen voor uw gebit en mondhygiëne. Dus blijf goed poetsen/flossen en mondwater gebruiken.

2. Sta open voor prothesen en implantaten

Hoe goed u uw gebit ook verzorgt en hoe intensief de tandarts ook behandelt, u kunt toch tanden verliezen. Dat heeft grote invloed op de kwaliteit van uw leven: u krijgt problemen met kauwen, spreken en lachen.

Gelukkig zijn verloren tanden vervangbaar. Allereerst met tandprothesen. Dit zijn kunsttanden, die u zelf in en uit kunt doen. Ze worden op maat voor u gemaakt, zodat ze goed functioneren.

Mist u veel tanden en/of wilt u verder tandverlies vóór zijn? Dan kunt u ook voor implantaten kiezen. Die worden met titanium schroeven in uw kaakbot geschroefd, als ‘wortels’ voor kronen, bruggen en kunstgebitten.

3. Wees open over speciale behoeften en medische aandoening

Kunt u uw tanden niet meer goed poetsen omdat u minder goed kunt bewegen? Heeft u gezondheidsproblemen die de gezondheid van uw mond en gebit kunnen aantasten? Denk bijvoorbeeld aan diabetes of osteoporose. Gebruikt u medicijnen?

Vertel het allemaal aan uw tandarts. Dan kan die goede adviezen geven en er rekening mee houden bij behandelingen. Hij of zij kan u bijvoorbeeld ook adviseren over welke elektrische tandenborstel geschikt is voor uw situatie.

4. Pas uw levensstijl aan om tandproblemen te voorkomen

Gezond eten dat uw botten en tanden versterkt. Stoppen met roken. Drinken met mate. Het zijn allemaal aspecten van een levensstijl waarmee u tandproblemen kunt voorkomen.

Dus pas uw levensstijl aan waar nodig. Dan heeft u de grootste kans dat u zo min mogelijk last heeft van gebits- en mondproblemen. En zo lang mogelijk uw eigen tanden en kiezen behoudt.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief