Uit onderzoek blijkt dat Tai Chi de symptomen van Parkinson kan helpen vertragen. Patiënten die deze bewegingskunst 6 maanden lang beoefenden, lieten duidelijke vooruitgang zien. Zo liepen ze beter, waren meer in balans en hadden ook een betere houding.
Wat is Tai Chi precies?
Tai Chi is een Chinese bewegingskunst. Over de hele wereld wordt de sport ook wel ingezet als bewegingstherapie. Kenmerkend zijn de langzame, sierlijke en zachte bewegingen, gecombineerd met gecontroleerde, diepe ademhaling. Allemaal uitgevoerd op een ontspannen manier. De kunst is over de hele wereld populair, niet alleen onder ouderen.
Welke invloed heeft Tai Chi op Parkinson?
Bovengenoemd onderzoek werd uitgevoerd door de BBC. Maar er is ook een soortgelijk onderzoek gedaan, in China zelf. Ook die studie, van de Shanghai Jiao Tong University School of Medicine, toont vergelijkbare resultaten.
De Chinese universiteit duurde 5 jaar, waarin zij 100-en Parkinson-patiënten volgden. Ongeveer de helft deed aan Tai Chi, de andere helft niet. De groep die wél Tai Chi deed, hadden een hogere kwaliteit van leven, én minder complicaties van Parkinson.
Daarnaast vielen mensen die Tai Chi beoefenden minder vaak. Ook hadden ze minder last van rugpijn en duizeligheid. En als klap op de vuurpijl: zij sliepen beter, hielden een beter geheugen en konden zich beter concentreren. Kortom: hun kwaliteit van leven was fors hoger dan de groep die geen Tai Chi beoefenden.
De onderzoekers zeiden er zelf over:
“Tai Chi behoudt het gunstige effect op de ziekte van Parkinson op de lange termijn. Zo kan de kunst worden gebruikt om de ziekte van Parkinson op de lange termijn te behandelen en de kwaliteit van leven te verlengen. En het helpt patiënten actief te houden.”
Onderzoeken leveren niet 100% bewijs
De resultaten van de onderzoeken zijn prachtig. Maar met name het Chinese onderzoek was relatief klein. Dat geven de onderzoekers ook toe. Ze stellen dat ze niet met zekerheid konden bewijzen dat de reden voor de mooie resultaten Tai Chi was.
Ook de Britse onderzoekers houden een slag om de arm, zoals professor K. Ray Chaudhuri, hoogleraar bewegingsstoornissen en neurologie aan King’s College London:
“De positieve effecten van tai chi op de aspecten van de motorische en niet-motorische functies zijn indrukwekkend. Maar het is te vroeg om iets te claimen op basis van alleen deze studie. Ook zijn er beperkingen in het ontwerp van het onderzoek, waardoor er meer onderzoek nodig is.”
Desalniettemin is blijven bewegen altijd een goed idee, zelfs als u geen Parkinson heeft. Zodra er meer onderzoeksresultaten bekend worden, zullen we die ook weer met u delen.
Heeft of krijgt u te maken met Parkinson?
Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is.
Auteur: redactie Zuster Jansen