Het Flevoziekenhuis heeft een primeur: een levensechte robot waarop zorgprofessionals van alles op kunnen oefenen. Waaronder reanimatie. De pop – ‘SimMan’ genaamd – kan zweten, tranen, knipperen met de ogen en zelfs ademen. Vooralsnog is dit de enige oefenrobot in Nederland.
Een heuse ‘patiëntsimulator’
De SimMan gaat dus wel even heel wat verder dan een plastic oefenpop, zoals je die bij EHBO-cursussen ook wel tegenkomt. Je kunt het gerust een patiëntsimulator noemen. Want de robot kan heel veel, en zit vol technische snufjes.
De robot gedraagt zich levensecht – wat de oefeningen óók levensecht maken. Want de pop:
- Kan zweten, tranen en knipperen met de ogen
- Ademt
- Heeft een hartslag (dat met een ECG te checken is)
Daardoor kunnen medische handelingen overtuigend geoefend worden. Handelingen als:
- Bloeddrukmeting
- Saturatie-metingen
- Injecties zetten
- Intubatie met een endotracheale tube
- Reanimatie (uiterst geloofwaardig, met bijvoorbeeld hartcompressies of defibrillatie)
De robot is aan te passen qua huidskleur en geslacht.
SimMan is aangesloten op een laptop. Daarop kunnen de oefeningen goed geregistreerd en beoordeeld worden. En krijgen de zorgprofessionals gerichte feedback.
Patiëntsimulators in opkomst
De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in robots zoals SimMan. Want daarmee kan veel effectiever geoefend worden. Je kunt oefeningen immers eindeloos herhalen, wat op echte patiënten níet kan. En uiteraard is oefenen op een pop zonder risico’s.
Een uitkomst voor zorgprofessionals die moeite hebben met een bepaalde handeling. Die kunnen ze oefenen zo vaak ze willen. Daarom zijn er ook eenvoudigere modellen beschikbaar. Bijvoorbeeld om alleen een infuus aanbrengen te oefenen. Of het verwisselen en verschonen van een stoma. Maar de SimMan is op dit moment het absolute technische hoogstandje als het gaat om patiëntsimulatoren.
Een andere technologische innovatie die deze mogelijkheden biedt, is virtual reality. Ook deze techniek wordt al ingezet, bijvoorbeeld bij het Amsterdam UMC.
Enthousiasme bij het Flevoziekenhuis
Het Flevoziekenhuis is dolblij met SimMan. Zo vertelt SEH Verpleegkundige en reanimatietrainer Marijke Voskuilen: “Werken met deze patiëntsimulator helpt ons om in een veilige en simulatie-omgeving te trainen. Het komt de patiëntveiligheid ten goede en het trainen van scenario’s zorgt voor meer zelfverzekerdheid bij onze zorgverleners.”
Kortom: een belangrijke stap vooruit in het medische onderwijs. Waar uiteindelijk de patiënt van profiteert, want die kan hogere kwaliteit van zorg verwachten.
Auteur: redactie Zuster Jansen