Een huisarts gaat met pensioen, maar wat gebeurt er dan met de huisartsenpraktijk? Moet die gesloten worden? Komt er een opvolger of waarnemer? Ook in de Utrechtse gemeente Lexmond was er de afgelopen twee jaar veel onrust rond de huisartsenzorg, omdat een vaste huisarts afscheid had genomen. Nu is er geruststellend nieuws: de praktijk wordt gezamenlijk overgenomen door de organisatie Buurtdokters en twee huisartsen. Zij kunnen, mede met behulp van een “crowdfunding”-actie van eigen dorpsbewoners, in oktober al beginnen.
Samenwerking Buurtdokters
Aldwin den Blaauwen en Josine te Kaat zullen verantwoordelijk worden voor de huisartsenpraktijk. De overname kan plaatsvinden door de samenwerking met Buurtdokters. Deze organisatie is in 2020 opgericht door de Amsterdamse zzp-huisarts Sophie Brühl; “Steeds meer huisartsenpraktijken kampen met het vinden van een opvolger. Passende zorg is een beetje een vervuilde term geworden – steeds vaker wordt het gebruikt voor bezuinigingen. Daar gaat het hier niet over. Wij leveren “passende zorg” voor nieuwe huisartsen, doordat we veel van de organisatie en de administratieve rompslomp van ze overnemen. Personeelsbeleid, verkoop van diensten, aankoop van nieuwe software – dat soort tijdsintensieve dingen.”
De overname van de huisartsenpraktijk in Lexmond is extra bijzonder door de hoge betrokkenheid van de inwoners. En dat is niet zonder reden: de afgelopen twee jaar was er veel onzekerheid rond de huisartsenpraktijk. “Er bleven maar nieuwe waarnemers komen en er was verloop onder het ondersteunend personeel. Voor ons was dat een onwenselijke situatie”, aldus Walter Wallenburg, secretaris van Dorpsinitiatief Lexmond.
Initiatief van Dorpsinitiatief Lexmond
In april kreeg het Dorpsinitiatief Lexmond (dat al sinds hun oprichting de gang van zaken rondom de praktijk volgt) te horen dat de huisartsenpraktijk te koop stond. Daarom gingen ze op zoek naar een stabiele opvolger. Er werd zelfs een bezoekje gebracht aan de LHV, zo meldt Wallenburg bij RTV Utrecht. Uiteindelijk is er gekozen voor de organisatie Buurtdokters.
Ook de dorpsbewoners zijn (financieel) nauw betrokken bij het hele traject. Zo is de inboedel van de huisartsenpraktijk gefinancierd met behulp van een lening bij het Dorpsinitiatief Lexmond. Volgens Brühl was dit niet per se nodig, omdat ze ook een lening voor een startkapitaal hadden kunnen afsluiten bij een bank. “Maar dit versterkt het gevoel van verbondenheid. En dat is ook van wezenlijk belang”, zegt Brühl.
Om de samenwerking goed te laten verlopen en de inwoners tevreden te stellen is er de afgelopen tijd veel met elkaar gesproken. Enerzijds over wat de Lexmonders nou écht belangrijk vinden: “Dat is een vaste dokter, een vertrouwd gezicht. De nieuwe huisartsen zullen drie tot vier dagen per week werken.” Tegelijkertijd is er ook besproken welke verwachtingen niét ingelost kunnen worden. In het verleden was er bijvoorbeeld een apotheekhoudende huisarts. Hier konden mensen terecht met vragen over hun medicatie. Dat is verleden tijd, want nu moeten de inwoners de apotheek bellen met vragen over medicijnen. Het is goed om dit soort veranderingen duidelijk te maken en uit te kunnen leggen aan de inwoners.
De huisartsenpraktijk in Lexmond was de zevende die op deze manier werd overgenomen door Buurtdokters. In januari 2023 zullen er drie nieuwe praktijken geopend worden door Buurtdokters in samenwerking met nieuwe huisartsen.
Auteur : redactie Zuster Jansen