Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Leven in een vertrouwde omgeving komt de gezondheid van ouderen ten goede

vrijdag 02 augustus 2019, Tijd 8:02 uur

Uit onderzoek van het Nivel (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg) is gebleken dat thuiswonende ouderen een goede kwaliteit van leven ervaren als zij een vertrouwd gevoel hebben bij hun directe omgeving. Dit houdt tevens in dat er sprake is van een vertrouwd persoon die ondersteunt bij veranderingen in de leefsituatie en helpt wanneer er belangrijke keuzes gemaakt moeten worden. Het Nivel heeft dit onderzoek uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Onderzoek Nivel

Ouderen willen graag zo lang mogelijk en zelfstandig in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Ook het kabinetsbeleid gaat ervanuit dat ouderen langer thuis blijven wonen. Ouderen hebben tijdens het Nivel onderzoek duidelijk aangegeven welke aspecten belangrijk zijn voor de “kwaliteit van leven”; het uit kunnen blijven oefenen van een hobby, bewegen en het uitvoeren van vrijwilligerswerk. Kortom, de kwaliteit van leven heeft volgens de ouderen alles te maken met het kunnen blijven doen wat ze belangrijk vinden in hun leven.

Daarnaast zijn zowel de lichamelijke, als de mentale gezondheid van groot belang. Ouderen hechten namelijk, zo blijkt uit het onderzoek, veel waarde aan het hebben van sociale contacten. Bovendien vinden ouderen het over het algemeen prettig om controle te hebben over het eigen leven. Echter, voor de ene ouder is dit belangrijker als voor de ander, zo stellen professionals. Zij geven ook aan dat grote gezondheidsproblemen niet altijd de enige reden zijn dat ouderen toch worden opgenomen. In sommige gevallen is er een opeenstapeling van veranderingen in de omgeving, leefsituatie en gezondheid. Dat leidt tot onrust, waardoor iemand niet meer in staat is om het overzicht te pakken. De ouderen hebben dan een vertrouwd persoon nodig.

De wijkverpleegkundigen kennen de ouderen vaak goed en nemen veranderingen in de situatie snel waar. Huisartsen staan dicht bij de oudere, maar geven aan zich van oudsher meer op ziekte te richten en weinig tijd te hebben om de situatie goed te leren kennen. In praktijken waar POH’s zijn geven zij hier invulling aan door regelmatig contact te hebben met de ouderen en hun situatie in het multidisciplinair overleg te bespreken. Specialisten Ouderengeneeskunde kunnen een belangrijke rol vervullen bij complexe zorgvragen”, zo meldt het Nivel.

Bron: Nivel,
Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief