Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Internet gebruiken als huisarts; betrouwbaar of niet?

maandag 04 februari 2019, Tijd 9:10 uur

Ben je al extreem lang verkouden, heb je opvallende rugklachten of heb je iets merkwaardigs bij jezelf ontdekt? “Google is je vriend”, zullen veel mensen zeggen. Uit onderzoek van het CBS is namelijk gebleken dat steeds meer mensen online informatie opzoeken over ziektes, klachten, voeding en beweging. Maar hoe weet je of een website betrouwbare informatie over je gezondheid geeft?

Online informatie

Huisartsen raadden het jaren geleden nog af om zelf online op zoek te gaan naar informatie. Echter, er zijn tegenwoordig websites ontwikkeld door officiële instanties, organisaties en instellingen die betrouwbare informatie geven over honderden ziektes, kwalen en klachten. Een goed voorbeeld van zo’n website is Thuisarts.nl. Patrick Jansen, huisarts en hoofdredacteur van Thuisarts.nl adviseert dat mensen vooral niet op zoek moeten gaan naar de betekenis van hun klachten; “Als je googelt dat je moe bent, kom je al snel op sites die melden dat je kanker hebt of de ziekte van Lyme. Terwijl 98 procent van die groep gewoon te hard werkt en weinig aandacht aan het lijf besteedt.” Toch zijn er ook talloze websites en fora waarvan de informatie niet altijd correct is. Misverstanden worden gedeeld, waardoor heftige diagnoses voor kleine kwalen rond blijven zingen.

Huisarts krijgt coachende rol

Jansen stelt dat de rol van de huisarts met de komst van het internet veranderd is; “Er is meer zelfregie, een grotere mate van zelfmanagement bij de groep die dat kan.” En dat blijkt ook uit de cijfers van het CBS, maar liefst 67 procent van de Nederlanders boven de 12 jaar zocht in 2018 online naar informatie over hun gezondheid. Daardoor konden zij met hun eigen informatie gerichtere vragen stellen bij een doktersafspraak. “Dat maakt de huisarts meer tot een coach en adviseur, in plaats van iemand die je vertelt welke pil je nodig hebt“, aldus Jansen.

Online afspraak maken

Thuisarts.nl werd opgericht in 2010 met als doel om antwoord te geven op gezondheidsvragen die huisartsen normaliter geven. “Destijds vond 75 procent van de respondenten dat geen goed idee. Maar het NHG heeft het toch gedaan. Nu is iedereen er blij mee.” Tegenwoordig hebben bijna alle huisartsenpraktijken een eigen website. Bij 30 tot 40 procent van die websites is er de mogelijkheid om online een afspraak te maken met een huisarts of medisch specialist. De cijfers van het onderzoek van het CBS tonen aan dat een kwart van de Nederlanders boven de 12 jaar gebruikmaakte van deze mogelijkheid.

Zo vind je correcte informatie over gezondheid

Controleer altijd eerst wie de eigenaar van de website is en wie of wat de informatiebron is. Bezoek altijd websites van officiële instanties en vergelijk meerdere websites om te checken of de informatie overeenkomt. Heb je na het bezoeken van de website(s) nog twijfels? Raadpleeg dan een huisarts.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief