Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Bent u gelukkig? Dan heeft u minder kans op dementie

maandag 01 juli 2024, Tijd 10:14 uur

Onderzoekers concludeerden dat ‘veel leuke dingen doen’ uw kans op Alzheimer verlaagt. Dat heeft te maken met de zogenaamde ‘mitochondriën’. Wat zijn dat? En hoe helpen die dementie voorkomen?

Mitochondriën zijn de ‘energiefabriekjes’ van het lichaam. Het zijn cellen die ook de hersenen van energie voorzien. Bij ouderen die in hun leven minder stress en negativiteit ervaarden, is dit proces sterker.

Gelukkig zijn leidt zo niet alleen tot een kleinere kans op achteruitgang in de hersenen, maar mogelijk zelfs tot een langer leven! Het is de eerste keer dat subjectieve ervaringen hiermee in verband gebracht worden.

Hoe dit precies werkt, weten de onderzoekers nog niet precies. Wel zijn er enkele dingen over te zeggen.

Het onderzoek

Aan het onderzoek deden bijna 450 ouderen uit de VS mee. Zij werden 20 jaar gevolgd, waarbij psychische en sociale informatie vergaard werd. Dus bijvoorbeeld:

  • Leuke en nare ervaringen
  • Gevoelens van geluk
  • Stressniveaus

Wanneer deze personen stierven, doneerden zij hun hersenen voor verder onderzoek. Dit gaf ook data over de toestand van hun hersencellen.

Uit de data bleek dat mensen die zich gelukkiger voelden, meer eiwitten in de mitochondriën hadden. Die eiwitten zijn heel belangrijk om energie om te zetten.

Bredere blik dan neuronen alleen

De neurowetenschappen zijn erg gefocust op de neuronen: die zouden de dominante oorzaak zijn van hersenziektes als dementie. Maar dit onderzoek toont aan dat andere cellen óók een hele grote rol kunnen spelen.

Nogmaals: hoe het proces precies in elkaar zit, is nog niet helemaal duidelijk. Er is ‘slechts’ een link gelegd. Maar veranderen de mitochondriën de stemming, of omgekeerd? Eerder onderzoek bij dieren wijst sterk op het tweede. Maar er zijn ook onderzoeken die wel degelijk bewijzen dat mitochondriën gedrag kunnen veranderen. En wellicht versterken beide processen elkaar wel.

Kortom: veel meer onderzoek is nodig voor stevigere conclusies. En, heel belangrijk, om de gezondheid van mitochondriën in de hersenen te meten. Want dan kunnen artsen die informatie gebruiken om effectieve behandelingen voor te schrijven vóórdat ziektes ontstaan.

Heeft of krijgt u te maken met Alzheimer/dementie?

Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is.

Bekijk ons zorgaanbod >

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief