Het inzetten van technologie in de zorgsector gebeurt steeds vaker. Zo komt AI in de zorg steeds meer voor. Er wordt naar oplossingen gezocht en de ontwikkelingen gaan hard. De TU Eindhoven is een onderzoeksproject gestart met als doel om de kwaliteit van leven voor mensen met dementie te verhogen. Wijnand IJsselsteijn, hoogleraar bij de faculteit Industrial Engineering and Innovation Sciences, leidt het project dat zes jaar gaat duren.
Lerende vermogen van kunstmatige intelligentie
“Juist AI is heel geschikt om mensen met dementie op maat te ondersteunen. Door het lerende vermogen van kunstmatige intelligentie weten deze tools gaandeweg steeds beter hoe ze mensen kunnen ondersteunen. Denk aan instrumenten die mensen met geheugenklachten helpen dagelijkse dingen te onthouden. Of aan navigatie die belangrijke locaties uit de directe omgeving van iemand met dementie intuïtief in kaart brengt”, aldus IJsselsteijn. Ook de NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, ziet het belang van dit project in en ondersteunt het onderzoek met een bedrag van maar liefst ruim drie miljoen euro.
Algoritmes en data die helpen bij de ontwikkelingen van zorgoplossingen
Het doel van het onderzoeksproject is om een brug te slaan tussen het zorgpersoneel en de mogelijkheden van de wereld van AI. Door de nauwe samenwerking kan er aan oplossingen gewerkt worden die mensen met dementie écht ondersteunen. Denk hierbij aan algoritmes en data die helpen bij de ontwikkelingen van zorgoplossingen. Maar in het onderzoek staan de mensen met dementie centraal: er wordt dus niet “bedacht” wat goed voor ze zou kunnen zijn, maar met de patiënten zelf besproken wat ze nodig hebben en wat hun behoeften zijn.
De TU Eindhoven noemt de ontwikkelingen ook wel “warme technologie”. Door de oplossingen kan er meer zorg op maat geleverd worden aan de cliënten. Nog een ander voordeel is dat er efficiënter gewerkt kan worden en dat is een prettig gegeven voor de zorgsector, die al langere tijd met personeelstekorten kampt. Volgens Rens Brankaert, universitair docent bij de faculteit Industrial Design, en verbonden aan Fontys Paramedische Hogeschool als lector, heeft het personeel dan weer de handen vrij voor warme en persoonlijke zorg. Vorig jaar won Brankaert een innovatieprijs van Alzheimer Nederland met zijn dementie-onderzoek en ook nu speelt hij weer een belangrijke rol.
Auteur: redactie Zuster Jansen