Dementie gaat de komende jaren veel meer aandacht krijgen. Dit was een belangrijke mededeling in het debat dat de Tweede Kamer afgelopen woensdag voerde met minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge. Het debat ging over wijkverpleging, dementiezorg, Wmo en PGB. Alzheimer Nederland is blij dat de urgentie rondom deze zorg nu gezien wordt. “We gaan het net zo intensief over dementie hebben als nu over corona. Het wordt immers volksziekte nummer één”, aldus de Jonge. Om de dementiezorg verder te verbeteren is er, met ingang van 2021, de Nationale Dementiestrategie.
Mensen met dementie tellen mee
Er werden tijdens het debat ook kritische vragen gesteld door het CDA, 50PLUS en de ChristenUnie over het budget voor de dementiestrategie. De reactie van de minister was weinig overtuigend. Zo kondigde hij aan dat er de komende 10 jaar 148 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld voor de pijler Onderzoek. De tweede pijler, Mensen met dementie tellen mee, moet het doen met 5 miljoen euro en voor de derde pijler Steun op maat bij leven met dementie is er een bedrag van 3,2 miljoen euro. Het is nog onduidelijk of het budget voor de tweede en derde pijler ook voor een periode van 10 jaar geldt. Echter, Alzheimer Nederland kan nu al inschatten dat het bedrag verre van genoeg is om de gevolgen van dementie op te vangen. Om die reden blijft Alzheimer Nederland pleiten voor een budget dat aansluit bij de doelen en ambities uit de Nationale Dementiestrategie.
Nationale Dementiestrategie
Ook het onderwerp “Preventie” werd besproken tijdens het debat. Dit zou, volgens Alzheimer Nederland, een belangrijk onderdeel moeten zijn van de nieuwe strategie van de minister, maar deze ontbrak nog. Op aandringen van Léonie Sazias, kamerlid van 50PLUS, zal de minister in overleg met onder andere Alzheimer Nederland bekijken of er genoeg aandacht gaat naar de preventie van dementie in de Nationale Dementiestrategie. Tevens zal er worden gekeken of er voldoende aandacht is voor dementerenden met een migratieachtergrond.
Zorgen over respijtzorg
Tot slot maakt een groot deel van de Tweede Kamer zich zorgen over de respijtzorg. Dit maakt de minister ongerust. Hij erkent het belang van adempauze voor mantelzorgers en benadrukt de relevantie van vervangende zorg. Hij zal aan de slag moeten gaan met de vindbaarheid en beschikbaarheid van respijtzorg. Alzheimer Nederland heeft de Kamerleden, in aanloop naar het debat, duidelijk gewezen op het belang van dagbesteding. Daar is gehoor aan gegeven en dat stemt Alzheimer Nederland hoopvol voor de toekomst.
Auteur; redactie Zuster Jansen