Als een oudere vergeetachtig wordt, trekken mensen al snel de conclusie: dat zal wel Alzheimer zijn, of een andere vorm van dementie.
Maar dat hoeft niet zo te zijn. Vergeetachtigheid kan namelijk ook op iets heel anders duiden. En vaak is het dan belangrijk dat deze oorzaak snel achterhaald wordt.
In de lijst hieronder geven we een overzicht:
- Alcoholisme: het is inmiddels overbekend: alcohol veroorzaakt (chronische) geheugenproblemen. Gelukkig kunnen die problemen zich ook herstellen, wanneer iemand zijn levensstijl betert.
- Bijwerkingen van medicijnen: veel medicijnen kunnen vergeetachtigheid en verwarring als bijwerking hebben. Met name ouderen lopen meer risico. Denk aan medicijnen tegen depressie of om beter te slapen. Maar stop niet zomaar met de medicijnen als u deze bijwerking vermoedt! Doe dit altijd in overleg met een arts.
- Depressie: symptomen van een depressie zijn vergeetachtigheid en moeite met focussen en concentreren. Maar dit zijn óók tekenen van Alzheimer. Daarom is het zo verwarrend.
- Diabetes: op 2 manieren kan diabetes lijken op Alzheimer. Soms is het geheugenverlies plotseling, bij hypoglykemie. Maar het kan ook geleidelijk ontstaan, omdat diabetes op langere termijn hersenschade kan veroorzaken.
- Hersentumor: een hersentumor kan vele functies van de hersenen aantasten. Dus ook het geheugen. Hoe vroeger een tumor opgemerkt wordt, hoe groter de kans op herstel. Vaak zijn het ook goedaardige tumoren.
- Normale druk hydrocephalus: hierbij heeft hersenvocht zich opgehoopt in de hersenen. Mensen tussen de 60 en 80 lopen hier het meeste risico op. De gevolgen ontwikkelen zich snel: onder andere verwardheid, desoriëntatie en moeite met lopen of plassen. De oorzaak kan een hersenbloeding of -tumor zijn. Maar ook een infectie. Ook nu is snel onderzoek dus belangrijk.
- Slaapproblemen: simpelweg te weinig slapen tast ook het geheugen aan. Vooral mensen met slaapapneu lopen hier risico op.
- Subdurale hematomen: hierbij is er een bloeduitstorting binnen de schedel. Symptomen die hierbij horen, zijn apathie, veranderend gedrag en verwarring. Symptomen die op dementie lijken, dus. Soms verdwijnen ze vanzelf weer.
- Trage schildklier: wanneer je schildklier niet genoeg hormoon produceert, kunnen vele lichamelijke functies minder goed werken. Oók het geheugen. Gelukkig zijn hier wel goede medicijnen voor.
- Vitaminetekort: heeft een oudere een vitamine B-tekort? Dan kunnen de symptomen precies lijken op Alzheimer. Als het tekort weer is aangevuld, verdwijnen deze.
- Urineweginfecties: je denkt er niet snel aan, maar door urineweginfecties kunnen mensen geheugenverlies lijden. Ook verwarring en zelfs hallucinaties kunnen voorkomen. Bij een infectie ontstaan deze symptomen meestal vanuit het niets. Aangezien een urineweginfectie dodelijk kan zijn, is het belangrijk dat een arts dit onderzoekt.
- Ziekte van Lyme: ook bij deze ziekte behoren geheugenproblemen tot de gevolgen. Evenals trager denken en last met de juiste woorden vinden (‘hersenmist’).
Heeft of krijgt u te maken met Alzheimer/dementie?
Of een andere aandoening die vergeetachtigheid veroorzaakt, zoals degene die hierboven beschreven staan?
Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is.
Auteur: redactie Zuster Jansen