Huisartsenketen Co-Med moest onlangs sluiten. Patiënten krijgen hier en daar zicht op een nieuwe huisarts. In Breda zou er zelfs al een oplossing zijn. Maar voor een groot deel van de gedupeerden duurt het nog zeker 3 tot 6 maanden, zegt zorgverzekeraar CZ.
Een tijdelijke oplossing is er wel: de patiënten kunnen terecht bij de digitale huisartsenpraktijk Arene, gecombineerd met fysieke praktijken in hun omgeving. Dus de basiszorg is gegarandeerd, ongeacht waar zij verzekerd zijn.
Dat wil niet zeggen dat alles geregeld is. Zo kwam NOS erachter dat diabetici en mensen met longziektes geen periodieke controles krijgen op dit moment. CZ spreekt dit tegen: die zijn vooral verbaasd dat de nieuwszender onjuiste informatie krijgt van huisartsen. De huisartsenvereniging volhardt echter in de uitspraken.
Overdracht lastig
Overdracht van de meer complexe en chronische patiënten was sowieso lastig. Dat kwam doordat Co-Med hun dossiers niet of nauwelijks vrijgaf. Daarom legde de Inspectie zelfs een dwangmaatregel op.
Daarnaast blijkt in de praktijk dat patiënten te maken krijgen met een hoop administratief gedoe. Zo was er een man die volgens hem uren kwijt was aan registraties en instellen van een zorgapp. Pas daarna kreeg hij hulp bij zijn gezwollen pols. Bovendien wachtte hij daarna 4 dagen voordat hij teruggebeld werd. Hij is dan ook op z’n zachtst gezegd niet tevreden over het noodplan.
Arene wijst erop dat de app niet perse nodig is; mensen kunnen ook via de website hulp krijgen. Ook staat daar een nummer dat mensen kunnen bellen.
Situatie niet houdbaar
De Landelijke Huisartsen Vereniging vindt dat de situatie op lange termijn niet houdbaar is. Volgens hen mag het slechts weken duren voordat iedereen weer een eigen, goed bereikbare huisarts heeft.
Zoals in Breda, althans, volgens CZ. Daar konden 4400 patiënten van Co-Med zich bij andere praktijken inschrijven. Totdat dat allemaal geregeld was, was er een lokale digitale huisartendienst waar mensen terechtkonden.
Tekort aan ruimtes en huisartsen
Maar de Huisartsen Zorggroep Breda spraken dit tegen. Hoewel patiënten wel al ingeschreven werden, waren er praktijkruimtes nodig die Co-Med nog bezet hield. Bovendien moesten extra huisartsen geregeld worden. Dat zou nog maanden duren, volgens de Zorggroep.
En tot die tijd een vaste huisarts via Arene en Thuisdok? Ook dat klopte niet volgens de Zorggroep.
Het is ook maar de vraag hoeveel nieuwe huisartsen er komen. Want het aantal huisartsen per 10.000 inwoners is in die regio al het laagste van het land. Daar wordt wel iets aan gedaan, met informatieavonden en goede arbeidsvoorwaarden, waarbij huisartsen meer tijd hebben om daadwerkelijke zorg te verlenen.
Hoe dan ook gaat het nog wel even duren voordat iedereen weer een eigen, vaste huisarts heeft. Binnen een half jaar, hoopt men.
Auteur: redactie Zuster Jansen