Wachtlijsten bij psychologen(praktijken); het is een landelijk probleem. Echter, nu blijkt dat er ook een tekort aan psychiaters en GZ-psychologen is voor het samenstellen van psychiatrische rapporten in strafzaken. Dit meldt het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). Volgens Michel Groothuizen, directeur van het NIFP, is het tekort aan deze forensische gedragsdeskundigen een serieus probleem.
Rechtszaken uitgesteld
Door de schaarste in deze beroepssector worden rechtszaken uitgesteld. Hierdoor blijven verdachten langer in voorarrest, want strafrechters hebben rapporten van psychiaters en GZ-psychologen nodig om vast te stellen of er een straf of maatregel nodig is. En het probleem wordt nog groter, want het NIFP kampt niet alleen met een tekort aan rapporteurs, een deel van hen gaat op korte termijn met pensioen. Momenteel werken er ongeveer 450 psychiaters en psychologen voor het NIFP. Zij werken parttime en maken gemiddeld zeven rapporten per jaar. Echter, dit is niet genoeg om het aantal rapportageverzoeken weg te werken.
Om ervoor te zorgen dat de dossiers in de strafketen zich niet verder opstapelen, neemt het NIFP nu maatregelen. De rechtbank Gelderland heeft vorig jaar geëxperimenteerd met alle zaken met een verzoek tot een pro-Justitia-rapport. Na het analyseren van deze zaken bleek bij een kwart dat het ook zonder dergelijk rapport kon worden afgehandeld. Door het succes van het experiment krijgt het aankomend voorjaar een landelijk vervolg.
Kwaliteitseisen
Ook is het belangrijk dat er extra geld beschikbaar wordt gesteld. De kwaliteitseisen van de rapporten zijn verzwaard, waardoor het onderzoek meer uren kost. Echter, deze extra uren worden niet uitbetaald. “De deskundigen kunnen elders meer geld verdienen en dat maakt de spoeling nog dunner”, aldus Groothuizen.
En dat het tekort een serieus probleem is, blijkt uit een actie van de officier van justitie. Een 29-jarige man zou betrokken zijn geweest bij de dood van een Rotterdamse tiener. De OvJ opperde om het onderzoek te laten uitvoeren door deskundigen die niet geregistreerd zijn bij het Nederlands Register voor Gerechtelijk Deskundigen (NRGD). Volgens Groothuizen is dit een slecht idee; “Voor de verdachte hangt veel van zo’n onderzoek af, alsook voor de samenleving. Het gaat hier over mensen die mogelijk gevaarlijk zijn en behandeld moeten worden. Hier mag niet te lichtzinnig over worden gedacht.”