Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Dementie detecteren met sensoren

woensdag 14 september 2022, Tijd 11:32 uur

Zou u sensoren in uw huis laten plaatsen, om eerder te detecteren dat u dementie heeft? Met als voordeel dat u daardoor langer thuis kunt blijven wonen? Zorgorganisatie SVRZ is begonnen met een proef, precies om dit doel te bewerkstelligen.

Het is de bedoeling dat de sensoren vroege symptomen van dementie oppikken. Óf dit mogelijk is met sensoren, is nog niet zeker. Het gaat vooralsnog om een experiment.

Sensoren in de zorg

De zorgorganisatie heeft goede hoop dat de proef met sensoren slaagt. Sensoren helpen immers ook al bij andere kwesties waar ouderen mee te maken krijgen. Denk aan het voorkomen van dwalen in zorgcentra. Of om te signaleren wanneer ouderen ’s nachts onrustig zijn.

Ook bestaan er luiers die zorgverleners een seintje geven als het tijd is om die te verschonen. En er zijn zelfs sensoren die valrisico’s van ouderen inschatten.

Sensoren moeten dialoog op gang brengen

Hoe kunnen de sensoren precies helpen om mensen met dementie langer thuis te laten wonen? Het gaat met name om dementie bespreekbaar te maken.

Want wanneer vroege signalen van dementie opgepikt worden, kunnen zorgverleners het gesprek aangaan met de oudere. Zo kunnen zij vroeg inspelen op de problemen. Bijvoorbeeld:

  • Op tijd hulp van thuiszorg regelen, al dan niet in combinatie met mantelzorg
  • Het huis aanpassen, zoals het gasfornuis verwijderen
  • Een traplift installeren
  • Goede monitoring van de oudere op afstand

Hoe werken de sensoren?

Hoe kunnen sensoren dan die vroege symptomen van dementie oppikken?

Allereerst moeten de sensoren de normale routines van een individuele oudere in kaart brengen. Informatie over leefstijl, dus.

Als patronen veranderen, kan dat duiden op dementie. Als een oudere bijvoorbeeld stopt met douchen.

Zorgen over privacy

De zorgorganisatie merkt wel dat mensen zorgen hebben over hun privacy bij deze oplossing. Want hier gaat big brother toch wel erg ver, niet?

In de praktijk blijkt dit mee te vallen, volgens SVRZ. Uiteraard houden ouderen zelf de regie over data die over hen verzameld en gedeeld wordt.

Bovendien: door het personeelstekort in de zorg zijn digitale oplossingen noodzakelijk. Juist door de inzet van onder andere sensoren, kunnen mensen straks tóch de zorg krijgen die ze verdienen.

Heeft of krijgt u te maken met dementie?

Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is.

Bekijk ons zorgaanbod >

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nieuwsarchief