Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Parkinsonpatiënt kan door nieuwe behandeling kilometers lopen

vrijdag 01 december 2023, Tijd 9:38 uur

Beven, moeizaam bewegen en spierstijfheid: het zijn allemaal kenmerkende ziekteverschijnselen van Parkinson. De ziekte kan nog niet genezen of afgeremd worden, maar er zijn wel steeds meer geneesmiddelen die de symptomen onderdrukken. Zo ook bij de 63-jarige Fransman Marc Gauthier uit Bordeaux.

Implantaat

Het lukte Gauthier al jaren niet meer om te lopen zonder te vallen, omdat zijn benen “bevroren”. Het gevolg? Hij kwam amper nog op straat. “Een lift instappen. Het klinkt eenvoudig, maar voor mij was het echt onmogelijk“, aldus Marc in gesprek met de BBC. Maar sinds Gauthier een speciaal implantaat in zijn rug heeft laten plaatsen kan hij weer zonder problemen een aantal kilometers lopen en is de lift geen obstakel meer voor hem: “Nu ben ik niet eens meer bang voor de trap. Ik ga elke zondag naar het meer en dan loop ik een rondje. Echt ongelooflijk.”

Impulsen naar beenspieren

Ook Bas Bloem, hoogleraar neurologie aan het Radboudumc, is (voorzichtig) optimistisch over deze nieuwe behandeling. Hij noemt het zelfs interessant, omdat de meeste Parkinson-behandelingen zich richten op de hersenen, maar deze niet. “Hier wordt gekeken wat er stroomafwaarts gebeurt. Ze kijken wat er moet gebeuren om een spier in je been aan het werk te krijgen. Parkinsonpatiënten vallen vaak door het bevriezen van de benen, zoals ook deze Fransman. Dat geeft veel problemen in het dagelijks leven en is ook een van de belangrijkste doodsoorzaken van patiënten met de ziekte. Dat zou hiermee voor een deel voorkomen kunnen worden.

Er is bij Gauthier een implantaat in het ruggenmerg geplaatst, dat impulsen stuurt naar zijn beenspieren. Hij heeft nog altijd zelf de controle over zijn benen, maar het implantaat dat de signalen aan zijn benen geeft, zorgt voor een soepele beweging. Gauthier zet het apparaatje in de ochtend aan en merkt er verder vrij weinig van. Volgens de Fransman geeft het slechts een beetje een tintelend gevoel.

Voorzichtig optimistisch

Bloem is blij met de resultaten van het onderzoek, maar benadrukt dat er nog werk aan de winkel is. Het is uiteraard goed nieuws voor parkinsonpatiënten, maar volgens de onderzoekers zal het zal zeker nog minstens vijf jaar duren, voordat dergelijke ingrepen in te plannen zijn. Dat vindt Bloem een reëel vooruitzicht om twee redenen.

Ten eerste komt Parkinson bij iedereen anders tot uiting. “Deze meneer heeft op zijn 32e Parkinson gekregen. Dat is een andere soort dan als je de ziekte op latere leeftijd krijgt. Uitgezocht moet worden of deze behandeling dan ook werkt.”

Daarnaast is bekend dat Parkinson een “heel placebogevoelige ziekte is”. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat er ook verbluffende verbeteringen waren bij mensen die de placebo kregen. Volgens Bloem moet dat goed onderzocht worden.

Loopstoornissen corrigeren

Neurochirurg Jocelyne Bloch plaatste het implantaat twee jaar geleden in de rug van Gauthier en is onder de indruk van de vorderingen: “We kunnen op deze manier echt loopstoornissen corrigeren zoals we dat eerder deden bij verlamde patiënten.” Een klinische vervolgstudie zou nu een mooie stap zijn, zo zegt Bloem: “Bijvoorbeeld twintig mensen die het implantaat krijgen, en twintig die een nepoperatie ondergaan.”

Bloem erkent dat er nog wel wat drempels zijn, maar kijkt hoopvol naar de toekomst. En dat moet ook, want de cijfers liegen er niet om: het aantal Parkinson- patiënten groeit.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nieuwsarchief