Tot 50% minder symptomen van Parkinson. Dat is de hoopvolle eerste bevinding van een experiment met een zogenaamde ‘hersenpacemaker’. Dat is een implantaat dat zich aanpast aan wat de patiënt gedurende de dag nodig heeft. Hoe werkt dat precies?
Doorontwikkeling bestaande behandeling
De hersenpacemaker is een doorontwikkeling op een al bestaande behandeling tegen Parkinson-verschijnselen. Namelijk diepe hersenstimulatie (DBS). Bij die behandeling krijgen specifieke delen van de hersenen elektrische impulsen. Die kunnen symptomen verlichten.
Het nadeel van die behandeling is echter dat de stimulatie de hele dag gelijk blijft. Daardoor werkt het niet even goed bij verschillende patiënten. Want: de symptomen van Parkinson variëren, met name bij medicatie.
Oftewel: de hersenen hebben niet de hele dag dezelfde mate van stimulatie nodig. Zo kan er sprake zijn van onder- óf juist overstimulatie. Beide hebben ongunstige effecten op symptomen van Parkinson.
Adaptieve stimulatie
De nieuwe methode verhelpt bovenstaande beperking. De naam van de techniek is ‘aDBS’, oftewel adaptieve diepe hersenstimulatie.
Dit is dus een verfijning van de bestaande DBS-techniek. En het werkt als volgt:
aDBS monitort de hersenactiviteit van de patiënt gedurende de hele dag, in relatie tot wijzigingen in symptomen. Op basis daarvan past het implantaat de stimulatie aan, in real time dus. Zo speelt het continu in op wat de patiënt nodig heeft.
Hierdoor is er een stabielere controle op de symptomen, zo blijkt uit de resultaten.
Klachtenvermindering: 50%
Het onderzoek verliep als volgt: 4 parkinsonpatiënten kregen het aDBS-implantaat toegediend. Zij kregen al het ‘normale’ DBS. De patiënten kregen zo afwisselend beide behandelingen.
De resultaten zijn hoopgevend: de hinderlijkste symptomen namen dankzij aDBS met wel 50% af ten opzichte van normale DBS.
Oftewel: de patiënten hadden de helft minder last van bewegingsklachten. Zo kwamen ze veel makkelijker hun dagelijks leven met Parkinson door, wat voor een aanzienlijke verhoging van hun kwaliteit van leven zorgde.
Uitdagingen
Prachtige resultaten. Maar het duurt nog even voordat deze therapie geschikt is voor brede inzetbaarheid.
Want werkt aDBS ook bij een grote groep patiënten?
Daarnaast moet de technologie nog verder ontwikkeld worden om het ook geschikt te maken voor dagelijks gebruik in klinieken.
Tot slot is het natuurlijk ook heel belangrijk om mensen op te leiden om met de techniek om te gaan. Want ondanks dat aDBS geautomatiseerd werkt, zijn er nog steeds complexe beslissingen nodig bij de behandelingen.
Dus ja, het duurt nog wel even, waarschijnlijk enkele jaren. Maar de hoop is dat aDBS dan voor veel mensen beschikbaar is.
Het is zelfs mogelijk dat deze techniek ook inzetbaar is bij andere aandoeningen van de hersenen.
We houden u op de hoogte…
Heeft of krijgt u te maken met Parkinson?
Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is.
Auteur: redactie Zuster Jansen