De wereld staat op z’n kop door het coronavirus. De overheid neemt allerlei maatregelen om het virus in te dammen en de cijfers lijken hoopvol. Toch is het van essentieel belang dat er een vaccin komt die mensen moet beschermen tegen het coronavirus. En er is goed nieuws; de “vaccinalliantie” heeft op 13 juni afspraken gemaakt met farmaceut AstraZeneca over de levering van een coronavaccin.
De vaccinalliantie (Inclusieve Vaccin Alliantie) is een samenwerkingsverband tussen Italië, Frankrijk, Nederland en Duitsland en kwam eerder deze maand tot stand. De landen bundelden hun krachten om voor een sterke onderhandelingspositie te zorgen in de zoektocht naar een coronavaccin.
Farmaceut AstraZeneca
Het vaccin van farmaceut AstraZeneca is nog in ontwikkeling. Mocht deze ontwikkeling goed verlopen, dan worden er vanaf eind 2020 stapsgewijs 300 tot 400 miljoen vaccins voor Europa beschikbaar gesteld. Dat schrijf minister Hugo de Jonge (van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in zijn brief aan de Tweede Kamer; “Heel belangrijk dat we deze stap kunnen zetten. Een vaccin is cruciaal in de strijd tegen het virus. Totdat het vaccin er is, zal het virus onder ons zijn en zal het kop opsteken. Aan een vaccin wordt dan ook met man en macht gewerkt. Wij willen daarbij samenwerken en wedden op meerdere paarden tegelijk, omdat je van tevoren niet weet wie de race gaat winnen.”
De voorwaarden om mee te doen gelden voor alle EU-lidstaten. Zij krijgen allen de mogelijkheid om gebruik te maken van het vaccin. Mocht het vaccin beschikbaar worden gesteld, dan wordt deze eerlijk verdeeld (op basis van het aantal inwoners per land).
Om te testen of het vaccin zijn werk doet, voeren de onderzoekers van AstraZeneca op dit moment een grootschalig, klinisch onderzoek uit, waarbij het vaccin op ruim 10.000 mensen getest wordt. Later deze maand zullen nog eens 30.000 mensen participeren in een aanvullend onderzoek.
Ontwikkelfase vaccin
Het vaccin is nog niet volledig ontwikkeld en daardoor zijn er nog veel onzekerheden. Dit belemmert de productie van het vaccin, want in iedere ontwikkelfase is de kans op mislukking aanwezig. Om die reden verkent de alliantie ook andere, kansrijke initiatieven en zijn ze in gesprek met meerdere farmaceutische bedrijven. De vaccinalliantie is momenteel ook in overleg met de Europese Commissie, zodat zij nauw betrokken blijven bij de vorderingen rondom het inzetten van een potentieel vaccin.
Auteur: redactie Zuster Jansen