Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Hogere inkomens mogen huishoudelijke hulp aanvragen via gemeente; slechte maatregel?

maandag 13 januari 2020, Tijd 9:31 uur

Sinds 2019 is er een standaardtarief ingesteld voor huishoudelijke hulp binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Voor een deel van de zorgbehoevenden is dat goedkoper dan een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Uit het onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), blijkt dat het aantal aanvragen voor huishoudelijke hulp binnen de Wmo dan ook flink is gestegen.

Onderzoek 39 gemeenten

Het onderzoek, waaraan maar liefst 149 gemeenten deelnamen, vond plaats van 19 december 2019 tot en met 7 januari 2020. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de gemeenten (94 procent) het standaardtarief een slechte maatregel vindt. Volgens hen is het nu voor iedereen aantrekkelijk om huishoudelijke hulp via de gemeente in te schakelen. Cliënten betalen dan, ongeacht hun inkomen, 19 euro per maand. Dat verklaart mogelijk waarom 82 procent van de gemeenten een nieuwe groep aanvragers ziet binnenkomen; het lijkt erop dat die nieuwe groep voor een groot deel bestaat uit mensen met hogere inkomens.

Huishoudelijke hulp

En geef ze eens ongelijk; voor hen is het inschakelen van huishoudelijke hulp via de gemeente goedkoper dan particuliere hulp. “Ik heb mijn eigen hulp opgezegd. Ik zou wel een dief van mijn eigen portemonnee zijn als ik nu geen aanvraag bij de gemeente indien, dat scheelt me meer dan 100 euro per maand”, aldus een panellid van EenVandaag. En het waren er meer; één op de vijf mensen in de Wmo met een hoger inkomen stapte vorig jaar over, omdat het nieuwe standaardtarief van de gemeente een stuk goedkoper was.

huishoudelijke hulp

Inkomensafhankelijke eigen bijdrage

De gemeenten hebben een duidelijke toekomstvisie wat betreft het tarief voor de huishoudelijke zorg. Een overtuigende 90 procent van de gemeenten zou graag teruggaan naar de inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Volgens hen is dat de enige oplossing om de forse groei (en daardoor mogelijk ook personeelstekorten) tegen te gaan. Tevens komt de hulp dan vaker terecht bij mensen die het écht hard nodig hebben.

Auteur:Redactie Zuster Jansen

Nieuwsarchief