Ligt de toekomst van alzheimerbestrijding in het brein zelf? Misschien wel, nu onderzoeker Niels Reinders met een mogelijk baanbrekende behandelmethode komt: hersencellen zelf alzheimermedicijnen laten aanmaken. Als dit werkt, kunnen daarmee miljoenen patiënten wereldwijd geholpen worden.
Als Alzheimer niet effectief gestopt kan worden, kan het aantal patiënten gigantisch stijgen de komende decennia. Misschien wel het dubbele of zelfs driedubbele in 2050. Het is dan ook de meest voorkomende vorm van dementie. Een goede behandeling is dus noodzaak.
Hersenverbindingen beschermen
Eerdere onderzoeken leidden nog niet tot een goed medicijn. Het onderzoek van Reinders koos daarom een nieuwe weg: kijken naar de verbindingen tussen hersencellen. Want juist die verbindingen – die cruciaal zijn voor de werking van het brein – vallen langzaam maar zeker weg bij alzheimerpatiënten.
Dus wat nu als we die verbindingen kunnen beschermen? Reinders verwacht veel van zijn nieuwe methode: ‘Het moet zo mogelijk zijn de hersenfunctie van alzheimerpatiënten te behouden.’
Maar hoe werkt die methode precies? Het is een technisch verhaal, maar het komt er uiteindelijk op neer dat hersencellen een stukje DNA krijgen waarmee ze bepaalde eiwitten aanmaken. Deze eiwitten beschermen de eerder genoemde hersenverbindingen.
Hierbij blijft het lichaamseigen DNA onveranderd, geeft Reinders aan. De nieuwe code komt er juist náást te liggen.
Dierenproeven succesvol
Proeven op ratten bleken succesvol: eerst lieten ze de hersencellen van de ratten de eiwitten aanmaken. Daarna werden de cellen blootgesteld aan andere eiwitten, die bij Alzheimer de verbindingen aantasten.
Wat bleek: in de hersencellen die de beschermende eiwitten aanmaakten, bleven de hersenverbindingen onbeschadigd.
Verder onderzoek nodig
Heel goed nieuws. Maar het duurt nog even voordat de behandeling geschikt is voor mensen. Eerst is verder onderzoek nodig, om precies te weten hoe het allemaal werkt. Daarbij wil Reinders weten hoe de productie van beschermende eiwitten het beste op gang te brengen is.
Uiteindelijk kan dit leiden tot medicijnen die Alzheimer remmen, of wie weet zelfs voorkomen.
Reinders zelf heeft een heel persoonlijke motivatie om de ziekte van Alzheimer aan te pakken. Zijn moeder heeft de ziekte namelijk ook. Uiteindelijk hoopt hij met slechts één behandeling de symptomen van Alzheimer aan te kunnen pakken.
Heeft of krijgt u te maken met Alzheimer/dementie?
Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is.
Auteur: redactie Zuster Jansen