Heeft u de digitale huisarts al bezocht?
Het is een bekend probleem: er zijn veel te weinig huisartsen. De druk op praktijken stijgt. Veel daarvan hebben al een patiëntenstop. Dus wat is daaraan te doen? Huisartsencollectief Arene heeft misschien wel dé oplossing: online consulten.
Oorzaken van de tekorten
Hoe komt het dat er te weinig huisartsen zijn? Er zijn 3 hoofdredenen aan te wijzen:
- De vergrijzing
- Veel huisartsen gaan met pensioen
- Veel huisartsen willen parttime werken
80% online afhandelen?
Volgens Arena kan 80% van alle klachten online afgehandeld worden. De overige 20% wordt op basis van het online consult doorverwezen naar de praktijk. Daarvoor werkt Arene al samen met ongeveer 100 praktijken, zodat niemand geweigerd wordt.
Al 1.000-en patiënten doen dit nu. Arene hoopt hun dienstverlening op termijn landelijk aan te bieden. Dan kan iedereen zich inschrijven bij de online praktijk, náást de eigen plaatselijke praktijk.
Deze oplossing werkt ook goed voor migranten- en vluchtelingenzorg. Denk bijvoorbeeld aan de grote groep die het afgelopen jaar uit Oekraïne naar Nederland is gekomen.
Huisartsen ontlasten
Het is dus niet het doel om huisartsen in de buurt van patiënten te vervangen. Het doel is huisartsen te ontlasten, door hen het overgrote merendeel van de consulten uit handen te nemen. Arene moet voor mensen de tweede huisarts worden.
De huisartsen van Arene – die freelance werken voor de dienst – mogen ook gewoon recepten uitschrijven. En hebben toegang tot medische dossiers. Daarnaast kunnen patiënten via de app van Arene ook hun informatie bekijken, berichtjes verzenden en videoconsulten inplannen.
Wat vinden patiënten zelf?
Patiënten die al gebruik maken van Arena, zijn er blij mee. Ze benadrukken dat het geen vervanging is: velen willen uiteindelijk toch liever fysiek bij de huisarts langs.
Maar voor sommigen is Arene de enige optie, simpelweg omdat ze geen huisarts om de hoek hébben.
Geen vervanging
Uiteindelijk is de digitale huisarts slechts een deel van de oplossing voor het huisartsentekort. Maar misschien wel een gróót deel van de oplossing. In ieder geval voor de ‘makkelijke’ consulten, waarbij geen urgentie is. Dat blijkt ook uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht.
Ondertussen moet de overheid ervoor zorgen dat er veel meer huisartsen opgeleid worden. Al is het maar om zorg toegankelijk te houden voor de groep patiënten die digitaal minder vaardig zijn.
Cowboys op de markt
Arene is niet de enige partij die bezig is met digitale huisartsenzorg. Zij zien deze vorm helaas vaak als verdienmodel. Deze commerciële bedrijven letten veel minder op de regels. En zijn daarom ook veel minder betrouwbaar als het gaat om kwaliteitszorg leveren.
Deze ‘cowboys’ nemen dan bijvoorbeeld praktijken over, maar zijn vervolgens slecht bereikbaar. Winst is hun hoogste doel, níet goede zorg voor patiënten. Gelukkig zijn er óók andere partijen die wél goed bezig zijn.
Als de wet- en regelgeving scherper wordt, kunnen cowboys geweerd worden. En wordt de digitale huisarts een mooie aanvulling op de traditionele.
Auteur: redactie Zuster Jansen