Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een app voor een vroege diagnose van Alzheimer. Daarmee kun je zélf in de gaten houden of je een verhoogd risico hebt op de ziekte.
Zo werkt de Alzheimer-app
Kort geleden ontdekten de onderzoekers een relatie tussen je pupilgrootte en Alzheimer: bij sommige mensen verandert de pupilgrootte wanneer zij iets doen waarvoor ze hun hersenen flink moeten gebruiken. Dat kan duiden op een milde stoornis in de hersenen. En daarmee een hoger risico op Alzheimer.
Met de app kun je zelf kleine veranderingen in de grootte van je pupillen bijhouden. Zo kun je Alzheimer in een vroege fase bij jezelf ontdekken. En dat is belangrijk:
Hoe vroeger de diagnose Alzheimer gesteld wordt, hoe groter de kans dat er iets aan de ziekte gedaan kan worden.
Grootschalig onderzoek dankzij diagnose-app
De onderzoekers hopen dat de app grootschalig bevolkingsonderzoek mogelijk maakt. Want de app is straks gratis en kan door iedereen eenvoudig gebruikt worden. Dankzij de gegevens die men zo verzamelt, kan de ziekte beter opgespoord en begrepen worden.
Uiteindelijk kan dat van grote betekenis zijn voor de volksgezondheid in het algemeen, stellen de onderzoekers.
Dit kan alleen als de app ook heel eenvoudig in gebruik is. De gebruikers zullen immers vooral oudere mensen zijn. Daarom is het programma ontwikkelt mét deze doelgroep. Zo is een nauwkeurige pupiltest thuis mogelijk.
Daarnaast maakten de onderzoekers een speciaal plastic hulpmiddel: die kun je op je smartphone plaatsen. Zo is het makkelijk om je oog op de juiste plaats te houden.
Relatie tussen pupillen en Alzheimer
Hoe is het mogelijk om Alzheimer te ontdekken door de grootte van pupillen?
Het hersengebied dat Alzheimer al vroeg aantast, is de zogenaamde ‘locus coeruleus’. Dit gebied heeft veel te maken met pupilverwijding.
Dus als dit gebied niet meer goed werkt, is dat merkbaar bij grote inspanning van de hersenen. Bijvoorbeeld bij het oplossen van een ingewikkelde rekensom.
Toen wetenschappers dit ontdekten, kwamen ze al snel op het idee van de diagnose-app voor Alzheimer.
App nog in ontwikkelfase
Helaas is de app (voorlopig) nog niet beschikbaar voor jouw smartphone. Op dit moment is er slechts nog een prototype.
Eerst wordt de app getest bij een groep patiënten met milde hersenproblemen. Als daaruit blijkt dat de test inderdaad goed werkt, wordt de app doorontwikkeld.
De ontwikkelaars zijn wel enthousiast én hoopvol. Volgens hoofdonderzoeker Colin Barry kan de app veel betekenen. Niet alleen voor de vroege diagnose én behandeling van Alzheimer, maar ook voor het gebruik van smartphones voor medisch onderzoek.
Auteur: redactie Zuster Jansen