Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Den Bosch zet zich in voor dementie; wederom twee wijken worden dementievriendelijk

donderdag 15 oktober 2020, Tijd 15:45 uur

Dementie is een groeiende hersenziekte die veel (oudere) mensen treft. De ziekte komt steeds vaker voor en het is van essentieel belang dat “buitenstaanders” weten hoe ze de ziekte kunnen herkennen en hoe ze er het beste op kunnen reageren. Den Bosch is goed op weg; er worden wederom twee wijken dementievriendelijk gemaakt. Farent (welzijnsinstelling) leidt het project in de binnenstad en de Schutskamp. In Zuid zijn ze er in 2017 al mee gestart.

Maar, wat houdt de term ”dementievriendelijk” eigenlijk in? Velen zullen denken aan het weghalen van fysieke obstakels. Echter, in de praktijk blijkt dat er allerlei instellingen, clubs en voorzieningen bij het project betrokken moeten worden. Dit leerde Farent tijdens het eerste (proef)project in 2017.

Uit onderzoek blijkt dat een op de vijf mensen dementie krijgt. Als ze de diagnose hebben gehad, leven mensen gemiddeld nog acht jaar, waarvan zes jaar thuis”, aldus Monique Buurma, wijkwerker bij Farent. Zij is betrokken bij de dementievriendelijke wijkprojecten. Er is volgens haar bewust voor deze drie wijken gekozen; er wonen verhoudingsgewijs veel senioren.

Kennis en vaardigheden herkennen

Het zorgsysteem in Nederland streeft ernaar om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Om dit te kunnen bewerkstelligen is het nodig om de vertrouwde omgeving in te schakelen; denk aan buren, familie, clubs en verenigingen, winkeliers, en natuurlijk de professionele hulpverleners. Zij moeten dan wel genoeg kennis hebben van de hersenziekte en weten hoe zij het beste kunnen handelen als er actie nodig is; ”Belangrijk is dat kennis en vaardigheden in herkennen en omgaan met de ziekte worden vergroot”, zo meldt Buurma. Het doel hiervan is dat dementiepatiënten zo lang mogelijk hun dagelijkse routine kunnen blijven volhouden, zoals sporten en/of zingen in een koor. Dit stimuleert de sociale vaardigheden.

Training “Omgaan met dementie”

Tijdens het project wordt veel aandacht besteed aan het leren om verward gedrag te herkennen, daarop te reageren en het vergroten van de kennis en vaardigheden. Zo hebben de medewerkers van de Jumbo in Den Bosch al de training “Omgaan met dementie” gevolgd.

Farent is al druk bezig om winkeliers, verenigingen en maatschappelijke organisaties in de binnenstad en de Schutskamp te benaderen om een dementievriendelijke gemeenschap te creëren. Daarnaast heeft de welzijnsinstelling een Facebookpagina aangemaakt voor (landelijk) nieuws over dementie en dementievriendelijke wijken. Ondertussen zijn er alle tientallen initiatieven in Brabant voor dementievriendelijke wijken en gemeenten. Ook Vught is de goede weg ingeslagen en werkt hard aan een dementievriendelijke toekomst.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nieuwsarchief