Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Casemanager van cruciaal belang voor dementiepatiënten en mantelzorgers

dinsdag 22 juni 2021, Tijd 9:55 uur

Een casemanager: voor veel dementiepatiënten en hun mantelzorgers voelt deze (contact)persoon als een steunpilaar die hen voorziet van informatie en daardoor voor rust zorgt. Casemanagers worden steeds bekender en populairder. Momenteel maakt ongeveer een derde van de mensen met dementie gebruik van een casemanager en dat percentage zou moeten stijgen als het aan Alzheimer Nederland ligt.

 Volgens Julie Meerveld, manager Belangenbehartiging en Regionale Hulp bij Alzheimer Nederland, is het gebruik van een casemanager de afgelopen jaren met vijf procent gestegen: “Dat laat zien dat de casemanager bekender wordt en dat is mooi, maar het is nog lang niet voldoende. Want casemanagement dementie is de belangrijkste vorm van ondersteuning thuis.”

Onderzoek Nivel en Alzheimer Nederland

Uit een onderzoek van het Nivel en Alzheimer Nederland blijkt dat de zorg voor een naaste met dementie bij een mantelzorger moeizamer verloopt en zwaarder voelt wanneer hij of zij niet goed is voorbereid op de toekomst. Een casemanager begeleidt dementiepatiënten en hun mantelzorgers en kan dus een belangrijke rol spelen in de thuissituatie. Mensen kunnen hierdoor vaak langer thuis wonen. Iedereen met een basis zorgverzekering heeft hier recht op.

Casemanagers helpen bij proactieve zorgplanning. Dit wil zeggen dat mensen met dementie en mantelzorgers worden voorbereid op toekomstige veranderingen. Denk hierbij aan praktische zaken, zoals de verhuizing naar een zorginstelling en advies over de materialen die moeten worden aangeschaft om thuis te kunnen blijven wonen. Maar veel belangrijker nog is de begeleiding in het sociaal-emotionele aspect: wie mag er beslissingen nemen wanneer de naaste met dementie dit niet meer kan? Hoe wordt er gedacht over euthanasie? Hoe kun je omgaan met gedragsveranderingen? Uit onderzoek blijkt dat er te weinig sprake is van proactieve zorgplanning, terwijl dit van groot belang is voor het welzijn van mantelzorgers en daarmee ook voor het welzijn van dementiepatiënten.

Casemanager is essentieel

Mantelzorger Joke is erg blij met haar casemanager: “Mijn man gaat langzaam achteruit. Ik kan soms wakker liggen over het moment dat Jos naar het verpleeghuis moet. Maar dan is er altijd casemanager Gerben, die rust brengt. Hij zoekt oplossingen, denkt mee en bepaalt met ons wat de stappen zijn.”

Volgens Julie Meerveld streeft Alzheimer Nederland ernaar dat álle mensen met dementie en hun naasten zich goed voorbereid voelen op de toekomst. “De casemanager is essentieel. Zorgverzekeraars: koop voldoende casemanagement in en informeer je verzekerden hier actief over. Samen met zorgverzekeraars, zorgaanbieders en dementienetwerken kunnen we casemanagement bekender maken en ervoor zorgen dat het gebruik omhooggaat. Een belangrijke professional voor mantelzorgers.

Auteur; redactie Zuster Jansen

Nieuwsarchief