Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Alzheimer meestal geërfd van moeder

donderdag 01 augustus 2024, Tijd 6:49 uur

In 2020 hadden ongeveer 55 miljoen mensen dementie. Alzheimer is de vorm die het meeste voorkomt. Men doet daarom al jaren onderzoek naar de oorzaak en erfelijkheid van deze hersenziekte. Daaruit blijkt nu dat vooral de genen van de moeder een rol spelen.

Uit een studie in JAMA Neurology constateerden wetenschappers het volgende: leed uw moeder aan geheugenverlies? Dan heeft u een grotere kans op Alzheimer dan wanneer het (alleen) uw vader betrof, en wanneer geheugenverlies überhaupt niet voorkomt in uw familie.

Kortom: erfelijkheid speelt wel degelijk een rol bij Alzheimer. En dan met name van moeders kant.

Het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd onder een grote groep mensen: 4.413 personen tussen de 65 en 85 jaar, zónder hersenproblemen. Ze scanden de hersenen van deze groep op zogenaamde ‘markers’ van Alzheimer.

Had een deelnemer een moeder met geheugenverlies? Dan waren die markers (veel) meer aanwezig. Had alleen de vader geheugenverlies of zat geheugenverlies niet in de familie van de deelnemer? Dan waren die markers niet of nauwelijks aanwezig.

Celmutaties en DNA

Wat kan dit verschil in erfelijkheid verklaren? Mogelijk vanwege bepaalde celmutaties die alleen via de moeder doorgegeven worden. Daarnaast zou het te maken kunnen hebben met het DNA van de moeder, met name het X-chromosoom. Verder onderzoek zou zich heel goed daarop kunnen richten.

De resultaten van dit onderzoek kunnen in de toekomst van grote betekenis zijn om dementie/Alzheimer in de toekomst te voorkomen.

Uiteraard kunt u ook nu al zelf uw risico op de ziekte verlagen. Denk aan uw dieet en het voorkomen van hoge bloeddruk. Maar er zijn meer oorzaken van Alzheimer waar u enigszins invloed op hebt.

Heeft of krijgt u te maken met Alzheimer/dementie?

Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is.

Bekijk ons zorgaanbod >

 

Nieuwsarchief