Zorgpersoneel zou meer moeten verdienen. Branchevereniging ActiZ vindt dat zorgmedewerkers een hoger salaris zouden moeten ontvangen: eentje die recht doet aan het belangrijke werk dat zij, dag én nacht, verrichten voor hun medemens. Maar, om een betere cao te kunnen realiseren is er steun vanuit het Rijk en extra geld nodig. En de branchevereniging stopt niet met acties voeren, totdat dat gelukt is.
Bij thuiszorgorganisatie Buurtzorg gebeurt het al: medewerkers worden in een hogere salarisschaal gezet. Dat is uiteraard fijn voor ze, maar branchevereniging ActiZ wil dat álle medewerkers in de zorg voor ouderen en chronisch zieken hogere salarissen krijgen. Daarmee bedoelt ActiZ al het personeel dat dag én nacht werkt in verpleeghuizen, de thuiszorg, geriatrische revalidatiezorg of andere zorgvoorzieningen.
Branchevereniging pleit nieuwe en betere CAO
De branchevereniging pleit al langer voor een aangepaste en verbeterde cao voor de bijna 500 duizend medewerkers van de 400 zorgorganisaties die zijn verbonden aan ActiZ. Momenteel worden er daarom gesprekken gevoerd met leden en vakbonden om een nieuwe en betere cao te kunnen realiseren. Echter, zonder de steun en een extra budget vanuit het Rijk, zijn de mogelijkheden beperkt. “Voor een cao die recht doet aan het belangrijke werk van de zorgmedewerkers, is linksom of rechtsom, meer geld nodig”, aldus Trudy Prins, voorzitter van de cao-onderhandelingsdelegatie van ActiZ.
De actie van Buurtzorg met het verhogen van de salarissen benadrukt de noodzaak, maar lost het probleem in de zorg niet op. “Als nu alle zorgorganisaties deze stap zouden zetten, zou dat veel faillissementen betekenen en worden cliënten echt in de steek gelaten. Dat is onverantwoord. De kern is dat we vinden dat alle zorgmedewerkers en de organisatie van zorg centraal moeten staan”, zo stelt Prins.
Door vergijzing meer mensen zorg nodig
En er is een bijkomend probleem. De vergrijzing zorgt ervoor dat meer mensen in de toekomst ouderenzorg nodig hebben, terwijl het aantal mensen dat kan en wil werken in de zorgsector nauwelijks toeneemt. “Een hoger salaris is noodzakelijk om het werk aantrekkelijk en in lijn met andere beroepsgroepen te houden. Dit liet ook de SER eind vorig jaar zien: de gemiddelde beloningen liggen in de zorg zo’n 9% lager dan in de markt en 6% lager dan vergelijkbare functies in de publieke sector. Eind vorig jaar koos de politiek dan ook terecht voor extra middelen om een eerste stap te maken naar betere beloning van zorgmedewerkers. Het is essentieel dat het nieuwe kabinet daar een vervolg aan geeft, zodat de zorg weer kan concurreren met andere sectoren.”
ActiZ pleit dat de beloning en positie van zorgpersoneel structureel aangepakt gaat worden. Dat kan alleen worden gerealiseerd als meerdere partijen samenwerken: werkgevers, het Rijk en financiers van de zorg, zoals gemeenten, zorgkantoren en zorgverzekeraars. “Onze acties en onze lobby voor meer loonruimte, stoppen niet, totdat het hogere salaris is geregeld. En dat doen we samen: werkgevers en werknemers.”
Auteur: redactie Zuster Jansen