Wat is ouderdomsdiabetes en wanneer is hier sprake van? Ouderdomsdiabetes is in feite een verouderd woord voor diabetes type 2. Vroeger was het zo dat vooral oudere mensen deze vorm van diabetes kregen, maar omdat tegenwoordig iedereen dit kan krijgen, wordt de term ouderdomsdiabetes officieel niet meer gebruikt.
Heeft u diabetes type 2, dan reageert uw lichaam niet goed meer op insuline. Insuline is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Bij diabetes type 2 kan insuline dus zijn werk niet goed meer doen, en blijft er te veel suiker in het bloed zitten. In het begin maakt het lichaam extra insuline aan, maar dit wordt na verloop van tijd steeds minder.
Oorzaken ouderdomsdiabetes
Er wordt nog steeds volop onderzoek gedaan naar de oorzaken van ouderdomsdiabetes. Er is namelijk nog niet duidelijk wat de directe oorzaken kunnen zijn, maar er is wel steeds meer bekend over bepaalde risicofactoren:
- Weinig beweging
- Roken
- Erfelijkheid
- Ongezonde voeding
- Ouder worden (leeftijd)
Dat mensen op latere leeftijd over het algemeen minder gaan bewegen, kan bijdragen aan het feit dat diabetes type 2 vroeger alleen veel bij ouderen voorkwam. Tegenwoordig kunnen het gebrek aan beweging, roken, slechte voeding en erfelijkheid er dus ook voor zorgen dat jongere mensen met dit type diabetes te maken krijgen. Het spreekt voor zich dat de kans op ouderdomsdiabetes verkleind kan worden door over het algemeen gezond te leven. Stoppen met roken, overgaan op gezondere voeding en eens wat vaker de fiets pakken kan dus al veel verschil maken.
Hoe weet u of u diabetes heeft?
Bij diabetes type 2 is het zo dat mensen er jarenlang mee rond kunnen lopen, zonder dat ze het weten. De klachten zijn namelijk niet altijd even duidelijk en kunnen ook worden verklaard door andere problemen. Diabetes type 2 komt het meest voor, maar is helaas ook het moeilijkst te herkennen. Heeft u onderstaande klachten, dan zou het kunnen zijn dat er sprake is van ouderdomsdiabetes. Het is in ieder geval de moeite waard om dan even verdere onderzoeken te laten doen.
- Heeft u veel dorst en moet u vaak plassen?
- Heeft u last van uw ogen, zoals branderigheid, wazig/slecht zien of dubbel zien?
- Genezen wondjes slecht en komen infecties vaak terug?
- Bent u veel moe?
- Heeft u last van kortademigheid of pijn in uw benen wanneer u loopt?
Wanneer uw antwoord op deze vragen vaak ‘ja’ is, kan het verstandig zijn om even de arts te raadplegen. Al is het maar om diabetes type 2 uit te sluiten. Wilt u meer weten over ouderengeneeskunde? Bekijk dan ook de andere teksten in de Leefwijzer.