Hygiëne is altijd en overal belangrijk, maar zeker in de zorg. Ongewassen handen en materialen die niet schoon genoeg zijn, kunnen bacteriën overbrengen en daarmee de meest vervelende situaties tot gevolg hebben. Om deze ernstige situaties te voorkomen, zijn richtlijnen opgesteld die ervoor moeten zorgen dat de hygiëne beter in de gaten gehouden wordt. Voor iedere zorginstelling of tak binnen de zorg zijn dit soort voorschriften opgesteld. Ook in de ouderenzorg, met name in de verpleeghuizen en woonzorgcentra, worden specifieke richtlijnen nagestreefd.
In dit artikel leggen we globaal uit wat er zoal in deze hygiënerichtlijnen staat, maar geven we ook algemene tips over hygiëne die iedereen in zijn of haar leven dagelijks kan toepassen.
Hygiëne in verpleeghuizen en woonzorgcentra
De hygiënerichtlijn voor verpleeghuizen en woonzorgcentra omvat veel meer onderwerpen dan slechts de persoonlijke hygiëne van medewerkers en verzorgers. Bouwkundige eisen, omgang met scherp afval, regels omtrent (huis)dieren, mobiele communicatiemiddelen: alles wat een gezondheidsrisico zou kunnen vormen, wordt behandeld in de richtlijnen. Hoe wordt door het personeel in een verzorgingshuis omgegaan met scherp afval? Wat gebeurt er als iemand zich ergens aan heeft geprikt en er sprake is van bloed? Hoe wordt vuile was verzameld, gesorteerd en gewassen? Dit soort situaties worden geschetst in de uitgebreide voorschriften.
In principe is het de GGD (Geneeskundige Gezondheidsdienst) die toezicht houdt op de hygiëne in verpleeghuizen en woonzorgcentra. Wel is het natuurlijk de bedoeling dat de zorginstelling zelf ook zo goed mogelijk waarborgt dat de richtlijnen worden nagestreefd.
‘Waarom draagt de verzorger handschoenen?’
Sommige mensen vinden het moeilijk om te begrijpen waarom hun verzorger handschoenen draagt bij bepaalde verzorgende taken. Ze denken daarbij misschien dat ze vies gevonden worden. Het is in dit soort situaties belangrijk om te begrijpen dat het puur een hygiëne kwestie is, en dat de verzorger ook handschoenen draagt om juist geen bacteriën op de cliënt over te brengen.
Wat kunt u zelf doen?
We komen iedere dag in aanraking met bacteriën, zowel goede als slechte. De hygiëne in het dagelijks leven is er dan ook zoveel mogelijk op gericht om de verspreiding van schadelijke bacteriën te beperken. Bij het koken snijden we de groenten niet op dezelfde snijplank als de rauwe kipfilet, we wassen onze handen na een toiletbezoek en we wachten niet te lang met het vervangen van de afwasborstel of het aanrechtdoekje. Deze maatregelen zorgen er allemaal voor dat we niet onnodig een situatie creëren waarvan we ziek kunnen worden. Welke kleine aanpassingen kunt u nog meer maken in uw dagelijkse leven, om goede hygiëne en gezonde omstandigheden te waarborgen? Wij geven hier enkele belangrijke tips.
- Zorg ervoor dat de koelkast op de juiste temperatuur staat, om bederving te voorkomen.
- Besteed bij het schoonmaken ook aandacht aan deurklinken en -knoppen, hier kunnen veel bacteriën op zitten.
- Vervang regelmatig uw tandenborstel of het opzetstuk van uw elektrische tandenborstel.
- Maakt u veel gebruik van de computer? Vergeet niet het toetsenbord, de muis en andere accessoires die u vaak aanraakt schoon te maken.
- Houd in de gaten of de verwarmingsapparatuur in huis nog goed werkt, en zorg dat de luchtvochtigheid goed op peil is.
- Ontsmet regelmatig uw mobiele telefoon en eventuele huistelefoon. Deze worden veel aangeraakt en zijn daarmee ook een bron van bacteriën.
Meer lezen over interessante onderwerpen? Bekijk dan ook de andere teksten in de Leefwijzer van Zuster Jansen.