Vroeger werd een heupoperatie de oudere bijna altijd fataal. Wanneer iemand een heup brak, kon diegene het bed niet meer uit en het gevolg was dat hij of zij langzaam wegkwijnde. Gelukkig is het tegenwoordig een heel ander verhaal. Wanneer iemand nu een heup breekt, kan er namelijk een heupoperatie bij ouderen worden uitgevoerd. Een ingrijpende operatie welteverstaan, maar in de meeste gevallen kan iemand daarna weer volledig functioneren.
Risico’s bij heupoperatie
Toch is een heupoperatie bij ouderen niet altijd zonder risico. Er zijn helaas ook mensen die duidelijk verzwakt blijven na de operatie, of die voor een deel invalide blijven. Een ander risico van een heupoperatie, en bij iedere grote operatie die op latere leeftijd wordt uitgevoerd, is delier (acute verwardheid). Naast de bekende risico’s die een direct gevolg kunnen zijn van een dergelijke operatie, is het ook belangrijk dat de patiënt zo snel mogelijk weer op de been is. Zo worden verdere gevolgen als doorliggen, pijn en ontstekingen voorkomen.
Hoe ontstaat een heupfractuur?
Een heupfractuur komt meestal voor bij mensen van 55 jaar en ouder. Wanneer iemand op jongere leeftijd met een heupfractuur te maken krijgt, is dit in de meeste gevallen het gevolg van een ongeluk. Een heupoperatie bij ouderen kan om verschillende redenen nodig zijn. Een heupfractuur kan gemakkelijker ontstaan wanneer iemand ouder wordt. Osteoporose (botontkalking) is bijvoorbeeld een grote boosdoener, omdat deze kwaal broze botten en inzakkende ruggenwervels tot gevolg heeft. Niet alleen zijn botten dan sneller gebroken, ook is het risico op vallen bij ouderen dan groter omdat ze een andere lichaamshouding aannemen. Deze houding zorgt ervoor dat het natuurlijke zwaartepunt van het lichaam verandert en kan zorgen voor evenwichtsverlies. Ook een afname van de spierkracht en sufheid (bijvoorbeeld door medicatie) kunnen oorzaken zijn van vallen (en daardoor heupfracturen).
Bel direct voor persoonlijk advies: 020 – 63 66 837
Hulp en begeleiding bij revalidatie
Heeft u in de periode na een heupoperatie extra verzorging en verpleging nodig bij u thuis? Dan kunt u een beroep doen op de particuliere thuiszorg van Zuster Jansen. Wij kunnen er 24 uur per dag voor u zijn als dat nodig is, maar u kunt ons ook inschakelen als u op zoek bent naar ondersteuning voor alleen ‘s nachts of juist alleen overdag. Particuliere thuiszorg is hulp waar u te allen tijde zelf de controle over heeft. Lees op de website meer over onze hulp bij herstel na een operatie.
Wilt u verder lezen over ouderen, ouderengeneeskunde, preventie en andere gerelateerde onderwerpen? Bekijk dan ook de andere artikelen in de Leefwijzer.
Neem contact op: