Eerste signalen dementie: herken ze op tijd

In een ander Leefwijzer-artikel noemden we al even kort de verschijnselen van dementie, en legden we vooral uit waarom het zo belangrijk is dat er op tijd een diagnose gesteld wordt. Wanneer u zeker weet dat u te maken heeft met dementie of Alzheimer, kunt u een (behandel)plan realiseren voor uw toekomst en steun zoeken wanneer dat nodig is. In dit artikel concentreren wij ons op de eerste signalen van dementie: de belangrijkste tien welteverstaan. Vergeetachtigheid is altijd het eerste waar men aan denkt bij dementie, maar hoe uit zich dat? En wat voor andere symptomen kunnen er in het dagelijkse leven herkend worden? Wij gaan in dit artikel dieper in op deze vragen.

Vergeetachtigheid

Zoals gezegd is vergeetachtigheid vaak het eerste waar men aan denkt bij dementie. De informatie die vergeten wordt is vaak van kort geleden: zo kunt u bijvoorbeeld vergeten waar u gisteren naartoe bent geweest, of weet u niet meer dat uw zus gisteren bij u is blijven eten. Het kan zelfs zijn dat u belangrijke data of gebeurtenissen vergeet, en dat u spiekbriefjes nodig heeft om bepaalde informatie te onthouden.

‘Welke dag is het?’

Vergissingen met tijd en plaats komen veel voor bij mensen die lijden aan dementie. Dementerende mensen lijken een ander besef te krijgen van tijd. Het kan ook lastiger worden om de weg te vinden. Het komt dan ook dikwijls voor dat mensen met dementie verdwaald raken en zonder hulp de weg naar huis niet meer kunnen vinden.

Sleutels in de koelkast

Eén van de eerste signalen van dementie kan ook zijn dat er steeds spullen kwijt zijn. Ze worden dan op rare, onlogische plekken teruggevonden of er kan helemaal niet meer worden achterhaald waar ze nu gebleven zijn.

Onrustig gedrag

Onrust kan een grote rol spelen voor mensen die lijden aan dementie. Het lijkt dan steeds alsof ze ergens naar op zoek zijn of ergens op wachten. Men kan dan steeds gaan ijsberen, of druk gaan opruimen. Dit soort gedrag leidt vaak ook tot slaapproblemen.

Taalproblemen

Dementie kan ervoor zorgen dat men bepaalde woorden tijdelijk kwijt is, waardoor zinnen met moeite worden uitgesproken. Het gaat niet meer zo vloeiend als voorheen, men valt in herhaling of stopt ineens midden in een gesprek met praten. Ook op namen komen kan heel moeilijk zijn.

De dagelijkse dingen

Koffie of thee zetten kon eerder zo gemakkelijk zijn, maar mensen met dementie kunnen moeite hebben met de meest alledaagse handelingen. Ook hobby’s of zaken die gepland moeten worden, leveren de nodige problemen op.

Veranderingen in gedrag

Reageert iemand ineens heel agressief, angstig of verward, zonder dat daar aanleiding voor is? Is er vaak sprake van een snelle schakeling tussen rustig zijn en ineens verdrietig zijn of kwaad? Dan kan dit eveneens een vroeg signaal zijn van dementie.

Inschattingsvermogen wordt slechter

Het wordt voor iemand met dementie lastig om bepaalde situaties in te schatten. Ze geven bijvoorbeeld grote bedragen uit, of kopen dingen die ze niet nodig hebben.

Minder sociaal

Hobby’s, sport en zelfs het voeren van een gesprek zijn lastiger voor mensen met dementie. Daarom trekken deze mensen zich vaak terug uit sociale situaties. Het lijkt alsof deze mensen ineens heel lui worden of geen interesse meer hebben in hun omgeving, maar in de meeste gevallen zijn (faal)angstgevoelens de oorzaak van deze verandering.

Zichtproblemen

Onder andere het inschatten van afstanden is moeilijker voor mensen met dementie, omdat hun hersenen moeite hebben met het verwerken van wat men ziet.

(Bron: Alzheimer Nederland)

Over het algemeen zult u deze symptomen niet van de ene op de andere dag zien verschijnen. Dit proces gaat vaak geleidelijker. Desalniettemin is het zeer belangrijk om de ontwikkeling ervan in de gaten te houden, zeker als het een combinatie van deze signalen van dementie betreft. Wanneer u vermoedt dat u (of iemand in uw omgeving) te maken heeft met dementie, is het verstandig om een bezoek te brengen aan de huisarts voor verder onderzoek. In de Leefwijzer van Zuster Jansen vindt u ook andere interessante artikelen over Alzheimer en gerelateerde onderwerpen. Wilt u meer weten over omgaan met dementie, en over hoe u moet reageren op bepaalde symptomen en veranderingen? Dan is onze gratis whitepaper ‘Omgaan met dementie’ wellicht iets voor u.

 

Onderwerpen