Het klinkt vrij luxe, een ‘casemanager dementie’. Maar wat doet een casemanager eigenlijk, en wat kunt u ervan verwachten? Kan iedereen die te maken krijgt met dementie begeleiding van een casemanager krijgen? Dit soort vragen beantwoorden we graag voor u in dit artikel.
Een casemanager, die ook wel trajectbegeleider of dementieconsulent wordt genoemd, is een persoonlijke begeleider voor iemand die lijdt aan dementie. Ook een eventuele partner wordt daarbij ondersteund. Dementie is tenslotte een ingrijpende ziekte, die veel emoties met zich meebrengt. Ook in het lichamelijk en verstandelijk functioneren verandert er doorgaans veel en dat is voor een grote hoeveelheid mensen moeilijk te accepteren. Een casemanager kan daarbij helpen. Niet alleen voor u, maar ook voor uw familieleden en eventuele mantelzorgers kan de situatie lastig zijn en voor vragen zorgen. Om een aantal van deze vragen te beantwoorden, heeft Zuster Jansen een gratis whitepaper ontwikkeld. Download hier de whitepaper ‘Omgaan met dementie’.
Wat doet een persoonlijk begeleider?
Een casemanager biedt persoonlijke begeleiding die breed wordt ingezet. De casemanager dementie heeft kennis van de diverse mogelijkheden op het gebied van zorg en hulp, maar onderhoudt ook de contacten met hulpverleners en weet wanneer deze moeten worden ingeschakeld. Veel mensen zijn erg blij met een casemanager, omdat ze persoonlijke begeleiding ontvangen en een goede band opbouwen met de consulent. Casemanagers hebben een specifieke opleiding genoten en blijven hun kennis en vaardigheden ontwikkelen.
Heeft u recht op een casemanager dementie?
Sinds 1 januari kunt u, als u een casemanager dementie zou willen inschakelen, een beroep doen op de Zorgverzekeringswet. Er worden door de diverse verzekeraars echter verschillende eisen gesteld aan het casemanagement. Wanneer meer wil weten over de mogelijkheden, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
Heeft u niet alleen ondersteuning nodig, maar ook verzorging en verpleging? Is het bij u gewenst dat er dag en nacht een zorgverlener bij u aanwezig is die begrijpt wat u nodig heeft? Dan kunt u ook kiezen voor de particuliere thuiszorg van Zuster Jansen. Onze zorgverleners hebben veel ervaring met het zorgen voor mensen die lijden aan dementie, en kunnen u alle praktische en emotionele begeleiding bieden die nodig is. Ook uw naasten kunnen rekenen op onze ondersteuning. Meer over onze hulp bij dementie leest u op onze website, maar u kunt voor meer informatie ook terecht in de andere Leefwijzer artikelen.