Vasculaire dementie is één van de vele vormen van dementie. Het wordt veroorzaakt door problemen met de doorbloeding in de hersenen. Daardoor ontstaat vaatschade, wat leidt tot hersenbeschadiging. Ongeveer 16% van de dementerenden heeft in hoofdzaak vasculaire dementie. Meestal komt deze vorm in combinatie met andere soorten dementie voor. Vasculaire dementie wordt ook wel ‘multi-infarct’ dementie genoemd.
Wat zijn de symptomen van vasculaire dementie?
Vaatschade kan in alle gebieden van de hersenen ontstaan. Daarom zijn de symptomen ook heel divers. Maar veelvoorkomende symptomen zijn:
- Trager denken, praten en doen
- Concentratieproblemen
- Moeite met multi-tasken
- Onbalans
- Ongevoeligheid (lichamelijk)
- Minder energie
Daarnaast zijn mensen met vasculaire dementie vaak somber/depressief. Dat komt omdat ze zich erg bewust zijn van hun ziekte.
Wat zijn de fases van vasculaire dementie?
Net als de meeste vormen van dementie, kan vasculaire dementie geleidelijk ontstaan. Dan worden de klachten steeds erger. In andere gevallen ontstaat vasculaire dementie plotseling. Bijvoorbeeld na een beroerte, waardoor in één klap veel hersenschade ontstaat.
Wat is de oorzaak van vasculaire dementie?
Vaatschade in de hersenen wordt vaak veroorzaakt door:
- Hart- en vaatziekten (hartritmestoornissen, TIA’s, diabetes)
- Beroertes
Dit is ook de reden waarom vasculaire dementie vaker op relatief jonge leeftijd voorkomt. ‘Jong’ wil zeggen: jonger dan 65 jaar.
Is vasculaire dementie erfelijk?
Nee. Dat wil zeggen: uit onderzoek blijkt dat erfelijkheid hoogstens een kleine rol speelt. Een onderliggende oorzaak van vasculaire dementie – zoals hart- en vaatziekten – kan wél erfelijk zijn. In dat geval is erfelijkheid dus een indirecte oorzaak.
Wat is de behandeling bij vasculaire dementie?
Aangezien hart- en vaatziekten vaak ten grondslag liggen aan vasculaire dementie, is allereerst behandeling daarvan belangrijk. Vasculaire dementie zelf is helaas (nog) niet te genezen. Ook is de voortgang van de ziekte niet of nauwelijks te stoppen of vertragen. Dat geldt voor iedere vorm van dementie. Behandeling richt zich daarom op beter leren omgaan met de (symptomen van) dementie. Concentratietraining, bijvoorbeeld. Of beter leren plannen.
Is vasculaire dementie dodelijk?
Net als andere vormen, is vasculaire dementie niet dodelijk. Maar patiënten kunnen wel degelijk overlijden aan de gevolgen van de ziekte: Dementie verzwakt mensen. Hoe verdergevorderd de ziekte, hoe zwakker de patiënt. Dat maakt kwetsbaar voor infecties en andere ziektes. Ook vergevorderde hersenschade kan uiteindelijk zorgen voor overlijden. Maar dit komt dus niet door de dementie; die is immers óók een gevolg van de hersenschade.
Vasculaire dementie kan niemand alleen aan
Vasculaire dementie – maar eigenlijk íedere vorm van dementie – heeft grote impact. Op de patiënt, en zeker óók op naasten.
Er komt een moment waarop u de situatie niet meer alleen aankunt. Als patiënt redt u zich niet meer thuis. Of uw taak als mantelzorger wordt te zwaar. Dan is het goed om te weten dat u thuis hulp in kunt schakelen. Oók 24-uurszorg, als dat nodig is.
Wilt u hierover eens vrijblijvend van gedachten wisselen? Neem dan contact op met onze zorgcoördinator (020 63 66 847). Samen bespreekt u de mogelijkheden – nu en in de toekomst.