Fibromyalgie is lastig vast te stellen. Een bloedtest heeft geen zin, want daar is de ziekte niet aan af te lezen. Vroeger was het vooral het uitsluiten van andere ziektes en aandoeningen die tot de diagnose ‘fibromyalgie’ leidde. Toen werd de diagnose vastgesteld aan de hand van de zogenaamde ‘tenderpoints’ of ‘drukpunten’: als je pijn had op minimaal 11 van de 18 tenderpoints, werd fibromyalgie vastgesteld. Ook deze methode is verouderd. Hoe wordt het dan nu gedaan? Welnu, sinds 2010 wordt de fibromyalgiescore gehanteerd. Dat is een som van 2 aparte scores: de pijnscore en symptoomscore. Voor de diagnose moet je totaalscore minimaal 12 zijn. Er zijn geen ‘niveaus’; je hebt het of je hebt het niet (volgens de medische wetenschap, dan).
Hoe werkt de pijnscore bij een fibromyalgietest?
Er zijn 19 gebieden waar je pijn kunt hebben. In hoeveel gebieden heb jij pijn gehad in de afgelopen week? Voor ieder gebied krijg je 1 punt.
Voor de diagnose moet je minimaal 3 pijnpunten (+9 symptoompunten) scoren.
Hoe werkt de symptoomscore bij een fibromyalgietest?
Bij fibromyalgie zijn 3 symptomen het belangrijkst: vermoeidheid, niet uitgerust wakker worden en moeite met nadenken of concentreren. Je krijgt punten afhankelijk van hoe sterk deze symptomen bij jou spelen:
- 0 – niet
- 1 – licht of mild
- 2 – matig of aanzienlijk
- 3 – ernstig
Daarnaast zijn er nog 42 andere symptomen die vaak bij wekedelenreuma een rol spelen. Die worden niet individueel beoordeeld, maar aan de hand van hoeveel jij er hebt:
- 0 – geen
- 1 – weinig
- 2 – aanzienlijk
- 3 – veel
Voor de diagnose moet je minimaal 5 symptoompunten (+5 pijnpunten) scoren.
Kan ik online een fibromyalgietest doen?
Alleen de online zelftest van het Fibrocentrum hanteert de fibromyalgiescore. Naar eigen zeggen geeft deze je 88% zekerheid.
Hoe kan ik me officieel laten testen op fibromyalgie?
Uiteindelijk kan alleen een arts de diagnose officieel vaststellen. Maar nog niet alle artsen gebruiken de fibromyalgiescore. Het is en blijft een ietwat mysterieuze aandoening, waar nog veel over te ontdekken valt.
Kan ik thuiszorg bij fibromyalgie aanvragen?
Kunt u hulp thuis goed gebruiken door fibromyalgie of een andere vorm van reuma? Onze zorgcoördinator staat altijd klaar om u van vrijblijvend advies te voorzien. Bel: 020-6366837
Auteur: posted by Karel de Vries, redactie Zuster Jansen