Wellicht heeft u tijdens Prinsjesdag, op 19 september 2017, de televisiereportages wel gevolgd en weet u al het één en ander over de nieuwe begroting. U heeft dan waarschijnlijk gehoord dat de gepensioneerden en mensen met een uitkering er het minst op vooruitgaan, en dat vooral de hogere inkomens de koopkracht zullen zien stijgen. Maar wat is er precies gezegd over de zorg, en waar moeten met name ouderen rekening mee gaan houden? Zuster Jansen zet voor u een aantal belangrijke zaken op een rij die op Prinsjesdag 2017 zijn gepresenteerd.
Begroting zonder nieuw kabinet
Het lastige dit jaar is dat er nog geen nieuw kabinet is gevormd, en dat de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nog steeds bezig zijn. Dit heeft namelijk invloed op de nieuwe begroting: er zijn veel plannen die nog niet gefinaliseerd zijn, en die daardoor nog niet gepresenteerd kunnen worden. Dit geldt vooral voor plannen waarvoor extra financiële middelen nodig zijn. De komende weken of maanden, en zeker wanneer het nieuwe kabinet uiteindelijk gevormd is, kunnen er dus nog steeds veranderingen doorgevoerd worden in de begroting. Houd er dus rekening mee dat er nog wijzigingen en aanvullingen kunnen zijn.
Wat zegt de Miljoenennota over de zorg?
De Miljoenennota voor 2018 bevat op verschillende punten informatie over de zorg. In tegenstelling tot de voorgaande jaren, blijft het eigen risico onveranderd: nog steeds is het verplichte eigen risico een bedrag van 385 euro in 2018. De totale verwachte zorgkosten zullen stijgen naar 73 miljard euro in 2018, wat natuurlijk ook invloed heeft op de zorgpremie: gemiddeld betaalt men in 2018 6 euro meer premie per maand. De maximale zorgtoeslag zal daarentegen ook stijgen, naar 1197 euro.
De verwachting is verder dat het aantal banen in de zorg zal stijgen met 2,6 procent.
Begroting van het ministerie van VWS
Het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) geeft aan dat de kwaliteit van zorg in verpleeghuizen omhoog moet. Daarom wordt er geld vrijgemaakt voor de implementatie van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Hier was eerder incidenteel 100 miljoen euro voor vrijgemaakt, en in de Voorjaarsnota van 2017 nog eens structureel 100 miljoen vanaf 2017. Vanaf 2018 wordt hier 335 miljoen euro voor vrijgemaakt, zodat de kwaliteit van de zorg in verpleeghuizen omhoog gaat en het aantal handen aan het bed kan toenemen.
Meer personeel in verpleeghuizen
Voor de scholing van verpleeghuispersoneel wordt in de periode 2017-2021 in totaal 275 miljoen euro beschikbaar gesteld. De kosten in 2018 worden gedekt binnen de VWS-begroting. De aandacht op dit punt is nodig, omdat het tekort aan zorgmedewerkers behoorlijk oploopt. Een extra impuls van 350 miljoen euro tot 2022 moet ervoor zorgen dat nieuwe mensen kunnen worden aangetrokken en dat het huidige personeel zoveel mogelijk kan worden behouden. Denk hierbij aan scholing voor huidig en nieuw personeel, en het aantrekkelijker maken van werken in de zorg.
Daarnaast is er 8 miljoen euro beschikbaar in 2018 om de structuur van vervolgopleidingen beter vorm te geven. Het gaat dan om opleidingen voor zorgprofessionals die buiten het ziekenhuis werken, zoals bij de patiënt thuis.
Meer bedden in eerstelijnsverblijven
Soms kan iemand door ziekte even niet thuis wonen, maar is verblijf in een ziekenhuis ook niet mogelijk of wenselijk. Wanneer u niet kiest voor een oplossing bij u thuis, zoals particuliere thuiszorg, is er de mogelijkheid om te kiezen voor een eerstelijnsverblijf. Hier maken steeds meer ouderen gebruik van, is gebleken. Vanaf 2017 heeft het huidige kabinet 55 miljoen euro ingezet voor extra bedden en de organisatie die hiervoor nodig is. Dit komt neer op 315 miljoen euro voor 2018.
Oog op de toekomst
Sinds 2015 zijn de taken van de gemeenten en de wijkverpleegkundigen omvangrijker en belangrijker geworden. Het ministerie van VWS bereidt daarom een wet voor die de administratieve lasten zal doen afnemen, en die de samenwerking en professionalisering van zorgverleners in de sociale en medische zorg zal bevorderen.
Zoals gezegd kunnen er nog steeds zaken veranderen, gezien het kabinet nog geen definitieve vorm heeft aangenomen. Mocht er informatie beschikbaar komen over andere plannen die voor u relevant kunnen zijn, dan zullen we u hierover uiteraard informeren via deze website.