Het Leernetwerk Digitale Zorg is gelanceerd. Dat is een online kennisplatform, waarmee de initiatiefnemers (programma ‘Vliegwiel’) het aanbod aan digitale zorg in Nederland willen opschalen. En wel door kennis en hulpmiddelen te ontsluiten, én doordat zorgprofessionals ervaringen uitwisselen en van elkaar leren.
Er wordt veel hoop gelegd in digitale zorg, om de druk op de zorg te verlichten. De druk die – zoals we inmiddels goed weten – veroorzaakt wordt door meer mensen die zorg vragen, oplopende kosten en tekorten in het personeelsbestand.
Aan de patiënten zal het niet liggen: die vinden digitale zorg meestal prima. Het is juist de aanbieder van zorg die nog niet kan voldoen aan de inmiddels hoge verwachtingen van niet alleen patiënten zelf, maar ook die van Patiëntenfederatie Nederland.
Boost aan aanbod digitale zorg
Het is de hoop dat het Leernetwerk Digitale Zorg een boost geeft aan het aanbod, zodat het de verwachtingen van patiënten inhaalt. Digitale zorg moet genormaliseerd worden, en toegankelijk zijn voor iedereen. Zorgprofessionals die hier werk van willen maken, kunnen zich aansluiten bij het Leernetwerk.
Een belangrijk onderdeel van het platform is leren van elkaar. En dan met name leren van de koplopers, die hun ervaringen en praktijkvoorbeelden delen. Zo wordt voorkomen dat zorgaanbieders een wiel uitvinden dat elders al bestaat.
Kennis delen kan in de vorm van toolkits, handreikingen, online trainingen en simpelweg praktijkvoorbeelden. Ook is er een overzicht van subsidies en onderzoek. En dat alles onderverdeeld in 4 thema’s: thuismonitoring, langer thuis wonen, hybride toegang tot huisartsenzorg en hybride geestelijke gezondheidszorg.
Hoge inzet op nieuw platform
Arthur Schellekens, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland, zet hoog in op het Leernetwerk: “Digitalisering van de zorg is nodig om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden voor alle patiënten, maar gaat nog lang niet snel genoeg. Dit terwijl veel patiënten klaar zijn voor deze verandering, blijkt uit alle onderzoeken die wij hierover doen. Het is daarom belangrijk dat zorgaanbieders die nu nog achterblijven hiermee aan de slag gaan. Met dit platform willen wij hen in contact brengen en laten leren van de zorgaanbieders die hierin voorop lopen. Zo kunnen we samen de hybride zorg verder brengen.”
Voorloper van het Leernetwerk
Het Leernetwerk komt niet vanuit het niets. Al eerder was er de community ‘SET-up’. Dit was een stimuleringsregeling uit 2019, die bedoeld was om mensen langer thuis te laten wonen. Maar het Leernetwerk is breder georiënteerd en voor veel meer professionals toegankelijk.
SET-up was een succes. Veel zorgorganisaties meldden al in 2022 dat die community hen hielp om betere resultaten voor patiënten te behalen. Daarom kwam er een opvolger in de vorm van het Leernetwerk, dat hopelijk minstens zo’n groot succes wordt.
Wilt u verantwoord thuis blijven wonen? Dat kan!
Dé manier om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen – op een verantwoorde manier – is extra ondersteuning via de particuliere thuiszorg. Wilt u hierover vrijblijvend in gesprek?
Auteur: redactie Zuster Jansen