Het personeelstekort in de zorg speelt al lang. In 2028 zou het gaan om 59.000 full-time arbeidsplaatsen. Aan alle kanten wordt naar oplossingen gezocht. Eén van die oplossingen zou slimme digitalisering kunnen zijn, volgens adviesbureau SiRM.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij kwamen tot de conclusie dat in de zorgsector een grote slag geslagen kan worden in efficiëntie en productiviteit. Dankzij digitalisering, dus. Die zou een kwart van het tekort op kunnen vangen.
Grootste verbetering binnen verpleging
De grootste slag kan gemaakt worden binnen de verpleging. Of, beter gezegd: bij de zorgprofessionals binnen de sector verpleging, verzorging en thuiszorg.
Dankzij digitalisering zijn bijvoorbeeld minder (thuis)zorgmomenten nodig. Die zou dan vervangen kunnen worden met zorg op afstand.
Daarnaast gaat het om efficiëntere herhaalhandelingen. Denk aan de medicijndispenser: wanneer die dankzij digitalisering passender ingezet wordt, kan dat 3,3 uur per cliënt per week schelen. Want dan hoeft een thuiszorgmedewerker niet meer langs te komen voor toediening; dat regelt de dispenser zelf.
Andere mogelijke digitaliseringen in de zorg
Digitalisering maakt veel mogelijk in de zorg. Denk aan:
- Minder poli-bezoeken dankzij digitale vervolgzorg
- Minder materiaalkosten (bijvoorbeeld door slim incontinentiemateriaal, waardoor natte kleding of lakens voorkomen worden)
- Preventieve zorg (bijvoorbeeld gebroken heupen voorkomen dankzij heupairbags)
Dit is nog niet eens het topje van de ijsberg van wat allemaal mogelijk is.
Overheid is aan zet
De overheid is al jaren bezig met maatregelen tegen het personeelstekort in de zorg. Ook de inzet van technologie is allang een belangrijk deel van de oplossing. Het onderzoek van SiRM is ook zeker niet het eerste dat wijst op de kracht van technologie; mits goed ingezet kan het zorgmedewerkers erg veel werk uit handen nemen.
Natuurlijk zijn er ook andere oplossingen te bedenken. Denk aan:
- Zorgmedewerkers stimuleren meer te werken
- Hoger loon
- Meer oog voor welzijn van zorgmedewerkers (zodat burnouts en verzuim voorkomen worden)
- Zorgen voor minder verloop
- Slimmere inzet van medicatie
- Betere overgang van scholing naar werk
- Herintreding
- Bijscholing
- Inzetten op mantelzorg
Uiteindelijk zal het een combinatie moeten zijn van alle mogelijke oplossingen. Alleen dan is passende zorg voor iedereen in de toekomst gegarandeerd.
Personeelstekort speelt bij ons geen rol
Het personeelstekort speelt in de particuliere thuiszorg een stuk minder dan in de reguliere zorg. Thuiszorgprofessionals werken graag voor ons, omdat we simpelweg betere arbeidsvoorwaarden bieden.
Zo krijgen onze medewerkers meer tijd om hun zorgtaken uit te voeren, met de persoonlijke aandacht die onze cliënten verdienen.