Olijfolie verlaagt kans op dementie

Olijfolie heeft vele gunstige effecten op de gezondheid. Dat is al heel lang bekend. Maar wetenschappers hebben nu iets nieuws ontdekt: als u dagelijks olijfolie binnenkrijgt, heeft u wellicht een veel lagere kans om te sterven aan dementie.

Aan het onderzoek in de Verenigde Staten deden bijna 93.000 mensen mee. Zij werden 28 jaar lang gevolgd. Van die groep stierf in die periode bijna 38.000 mensen. Bijna 4.800 daarvan hadden te maken met dementie.

Toen het onderzoek startte, gebruikten de deelnemers gemiddeld 1,3 gram olijfolie per dag. Maar degenen die 7 gram of meer olijfolie per dag consumeerden, hadden 28 procent minder risico om te overlijden aan dementie ten opzichte van mensen die minder dan 0,5 gram per dag binnenkregen. Oftewel: olijfolie beschermt mogelijk de gezondheid van je hersenen.

Waarom is olijfolie zo gezond? Dat heeft te maken met de vele antioxidanten, ontstekingsremmende stoffen en andere positieve verbindingen. De combinatie zorgt voor een optimale veroudering en dus minder kans op dementie.

Dus gaat u meer olijfolie consumeren? Dan blijven uw hersenen mogelijk langer gezond, en loopt u minder risico op geheugenproblemen. Natuurlijk is olijfolie ook vet. Maar dat betekent alleen maar dat het de belangrijkste bron van vet zou moeten zijn in een gezond mediterraan dieet. Dat geldt met name voor ouderen. En voor mensen die toch al meer risico lopen op dementie en soortgelijke hersenaandoeningen.

Van harte aanbevolen!

Heeft of krijgt u te maken met Alzheimer/dementie?

Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is.

Bekijk ons zorgaanbod >

Auteur: redactie Zuster Jansen