Is uw partner, ouder of een andere naaste gediagnosticeerd met Parkinson? Dan gaat niet alleen zijn of haar leven, maar ook úw leven veranderen. Terecht dat u zich daar zorgen over maakt.
Gelukkig bent u niet de enige, en zeker niet de eerste. Veel mantelzorgers gingen u voor. U kunt veel van hen leren.
Hieronder geven we u alvast 5 tips voor wanneer u leeft met iemand met Parkinson. Uiteraard zijn er veel meer. Daarom is het belangrijkste advies: zoek lotgenoten op. Daarmee omzeilt u veel valkuilen.
Tip 1: Lees uzelf goed in
Er is al veel onderzoek gedaan naar de ziekte van Parkinson. De uitkomsten daarvan kunt u overal op internet terugvinden. Hoe meer u en uw naaste weten, hoe beter u bepaalde keuzes kunt maken.
Zo vindt u op onze website al veel artikelen. Bijvoorbeeld:
- De oorzaak van de ziekte van Parkinson
- Het verloop van de ziekte van Parkinson
- Behandeling van Parkinson
Daarnaast kunt u kijken op ParkinsonNet.nl.
Tip 2: Wees geduldig
Uw naaste zal trager worden onder invloed van de ziekte. Bewegingen gaan trager, maar ook gedachten. Niets is menselijker dan dat u op die momenten ongeduldig wordt.
Dus houd daar rekening mee. Neem de tijd. En probeer zo min mogelijk druk te leggen op uw naaste. Want daarmee verergeren de symptomen die bewegingen en gedachten vertragen.
Tip 3: Onthoud dat emoties minder zichtbaar zijn
Mensen met Parkinson krijgen een zogenaamd ‘maskergelaat’. Dat betekent concreet dat emoties (veel) minder goed af te lezen zijn. Maar dat betekent niet dat uw naaste geen gevoel of emoties meer hééft.
Daarom is het ook belangrijk om regelmatig te vragen naar hoe hij of zij zich voelt. Daarmee voorkomt u ook dat iemand steeds somberder wordt. Want wanneer u het weet, kunt u actie ondernemen.
Tip 4: Betrek óók anderen
Veel mensen nemen mantelzorg op eigen schouder, zonder anderen om hulp te vragen. In het begin komt u daar misschien nog mee weg. Maar weet: de zorg voor uw naaste zal – naar mate de ziekte vordert – steeds zwaarder worden.
Betrek daarom uw netwerk. Breng in kaart wie ook een deel van de mantelzorg op zich kan nemen. Is er niemand? Geef dit dan aan, bijvoorbeeld bij uw gemeente. Misschien zijn er vrijwilligers die kunnen helpen.
Tip 5: Zorg óók goed voor uzelf!
De mantelzorg voor uw naast met Parkinson zal steeds meer tijd in beslag nemen. En natuurlijk: u doet het uit liefde. Voor degene van wie u houdt, kunt u veel dragen.
Maar vergeet niet dat u ook nog een eigen leven heeft. Hobby’s en sociale contacten, die belangrijk zijn voor uw eigen plezier in het leven. Als dat (grotendeels) wegvalt, kan dat een grote weerslag hebben op hoe u zich voelt. Én de energie die u heeft om voor uw partner te zorgen.
Daarom is het belangrijk dat u een nieuwe balans vindt. Een balans tussen mantelzorg en tijd voor uzelf. Dus zie tip 4 (betrek anderen). Overweeg daarnaast om professionele hulp in te schaken. Bijvoorbeeld via de particuliere thuiszorg (zie hieronder).
Heeft uw naaste te maken met de ziekte van Parkinson?
Dan is de kans groot dat binnenkort (meer) zorg nodig is. Wij kunnen het u uw naaste op korte termijn zo comfortabel mogelijk maken. Zodat hij of zij zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen.
Dankzij onze hulp ontlasten we ook u als mantelzorger. Want vroeg of laat wordt de hulp te zwaar voor u alleen.