Hulp bieden bij aan- uittrekken steunkousen

Als mantelzorger moet u misschien handelingen uitvoeren waar u van tevoren nooit over na heeft gedacht. Een voorbeeld hiervan is het helpen aan- en uittrekken van steunkousen. Steunkousen kunnen preventief worden gebruikt, maar worden over het algemeen ingezet als mensen last hebben van pijnlijke benen, spataderen en zwellingen. Een steunkous aantrekken lijkt enigszins op het aantrekken van een gewone kniekous, maar er komt wel veel meer bij kijken. Het zijn uiterst strakke kousen die precies goed moeten zitten, en bij het aantrekken moet er vaak wat kracht worden gezet.

Het is daarom belangrijk dat mantelzorgers precies weten hoe ze deze handeling moeten uitvoeren, op een manier die efficiënt is en zo min mogelijk belasting met zich meebrengt. Wij geven graag enkele tips voor als u uw zorgvrager gaat helpen met het aan- en uittrekken van steunkousen.

Vraag van tevoren advies

Mocht u nog nooit een steunkous bij iemand hebben aangetrokken, vraag dan van tevoren altijd advies bij een professionele zorgverlener. Deze kan de handeling precies voordoen, en er ook bij tonen hoe u de belasting voor uzelf minimaliseert. Overbelasting schuilt namelijk al in de kleinste handelingen: van het verkeerd plaatsen van het been/de voet, tot te veel kracht zetten bij het schuiven van de kous. En als de steunkous uiteindelijk verkeerd zit, zal de hele handeling opnieuw moeten worden uitgevoerd, gezien de kous anders zijn werk niet kan doen.

Als u de kans krijgt, is het bovendien verstandig om te oefenen met diverse soorten steunkousen. Er zijn bijvoorbeeld kousen met open of gesloten teenstuk. Ook kunt u, wanneer u een professionele zorgverlener heeft gesproken, eens wat filmpjes op YouTube bekijken waarin ervaren verzorgers deze handeling (met en zonder hulpmiddelen) uitvoeren en uitleggen.

Hulpmiddelen voor steunkousen

Zowel voor steunkousen met gesloten teenstuk als steunkousen met een open teenstuk zijn er hulpmiddelen op de markt gebracht. Deze versoepelen het aantrekken, zodat u minder kracht hoeft te zetten bij het aantrekken. Dit is niet alleen voor u fijner en veiliger, maar ook voor de persoon die u verzorgt. Wanneer de zorgvrager hier zelf toe in staat is, maken de hulpmiddelen het ook gemakkelijker om zélf de steunkousen aan te trekken. Maar ze zijn er net zo goed voor u, en voor professionele hulpverleners. De hulpmiddelen bestaan vaak uit een soort plastic zak die er uiterst simpel uitziet, maar perfect werkt bij het aandoen van de steunkousen. Als u gebruik maakt van deze middelen, wordt ook aangeraden om een antislipmatje en stroeve (rubberen!) huishoudhandschoenen te gebruiken.

Wilt u eens een stappenplan inzien, voor het aantrekken van steunkousen? Bekijk dan eens de online folder van Gezondenzeker.nl. Deze website richt zich op preventie van fysieke belasting en agressie in de zorg.