Helpen bij het aan- en uitkleden klinkt in eerste instantie niet zo moeilijk: u heeft misschien al wel kinderen die u vroeger dikwijls geholpen heeft. Maar wat nu als u mantelzorger bent, en u moet iemand helpen die pijn heeft? Of iemand die eigenlijk niet geholpen wil worden? In dit artikel geven we wat meer informatie over wat erbij komt kijken als u dagelijks iemand gaat helpen met aan- en uitkleden.
Hoe u precies te werk gaat, hangt uiteraard af van de situatie. Moet u bijvoorbeeld iemand aan- en uitkleden die op bed ligt? Dan gaat u anders met de situatie om dan wanneer deze persoon gewoon kan staan. Er zijn echter een aantal dingen die u altijd zou kunnen doen:
Maak afspraken
Hoe ziek of beperkt iemand ook is, u wilt er natuurlijk altijd voor zorgen dat deze persoon zijn eigenwaarde behoudt. Maak daarom vooraf afspraken over wat er precies gaat gebeuren, en laat diegene zoveel mogelijk meebeslissen. Spreek bijvoorbeeld af wanneer u de kleding komt verwisselen, welke kleding u klaarlegt en wat eventuele andere wensen of gewoonten zijn bij deze nieuwe routine. Bepaal samen wat deze persoon nog wél zelf kan doen, en waar u echt mee moet helpen. Houd de situatie zoveel mogelijk bespreekbaar, het kan voor een zorgvrager lastig zijn om bepaalde taken uit handen te geven. Vraag bijvoorbeeld ook achteraf hoe hij/zij vond dat het ging, en of er nog dingen anders kunnen.
Voorbereiding
De ruimte waarin u de kleding gaat verwisselen, moet natuurlijk wel aangenaam van temperatuur zijn. U bent zelf bezig en merkt misschien niets van een te lage temperatuur, maar iemand die veel stil ligt kan hier last van hebben. Sluit ramen en deuren, zowel voor de privacy als voor de warmte in de kamer. Daarna zet u alles klaar wat u nodig heeft, zodat u eventuele hulpmiddelen (en natuurlijk de kleding) binnen handbereik heeft. Leg de kleding vlakbij, maar denk ook aan eventueel beddengoed, nieuw incontinentiemateriaal en eventuele andere benodigdheden.
Omdat ook hygiëne erg belangrijk is, kunt u van tevoren het beste uw sieraden afdoen en uw handen wassen. Soms vinden mensen het prettig om ook handschoentjes te dragen, zeker als er bijvoorbeeld incontinentiemateriaal of ondergoed moet worden verwisseld.
Veilige omstandigheden voor u als mantelzorger
Wanneer u iemand omkleedt die op een bed ligt, is het belangrijk dat het bed de juiste hoogte heeft. Zo voorkomt u overbelasting van onder andere uw rug. Ook in andere gevallen kunt u rekening houden met uw eigen werkhouding. Schat de situatie van tevoren goed in, en vraag advies aan een professionele zorgverlener of arts over hoe u deze handeling het beste kunt uitvoeren.
Wilt u zich van tevoren goed inlezen, of bijvoorbeeld instructievideo’s bekijken? Neem dan eens een kijkje op onder andere onderstaande websites:
- De website van Factor-E (methodes voor de mbo-opleidingen Zorg & Welzijn)
- De website van S@men Beter Thuis
- De website van de Arbocatalogus VVT